Prostreno.cz

K vysněné postavě stačí jen pár malých změn

Už jste to vzdali s dietou, nebo jste ve fázi, že se přemlouváte, že s ní musíte co nejdříve začít. Hubnutí by se nemělo nikdy odkládat ani vzdávat. Je to sice běh na dlouhou trať, ale výsledek stojí za to. K vysněné váze vám pomůže i pravidelnost stravování, stačí opravdu jen pár malých změn a s vaším tělem se budou dít divy.

Pokud se nechcete svěřit do rukou odborníka, zapomeňte také na drastické diety a zaručené jídelníčky od kamarádek. Pokud jste „dietář začátečník“ mohli byste si více ublížit, než dojít ke kýženému váhovému úbytku. Pro začátek zkuste těchto pár malých změn, hubnutí si jde totiž ruku v ruce s pravidelností a pevným řádem.

Zaměřte se na pitný režim

Pitný režim je při dietě na prvním místě, naše tělo je tvořeno z větší části právě vodou. Voda je důležitá nejen pro elektrolytickou rovnováhu těla, ale podílí se na celé řadě důležitých procesů. Navíc při dostatečném přísunu tekutin se z těla odvádějí veškeré škodlivé látky a toxiny. Za den byste měli vypít 2 až 2,5 litru vody případně neslazeného čaje. Naučte se před každým jídlem vypít sklenici vody o pokojové teplotě či vlažnou, nejlépe s pár kapkami citronu. Jak se říká „hlad je převlečená žízeň“ a věřte, že po vypití sklenice vody už nespořádáte tolik, jako bez ní.

Jezte pravidelně

Pravidelnost je při dietě velmi důležitá. Naučte se jíst v pravidelných časových intervalech, přibližně každé dvě a půl až tři hodiny. Zdá se vám to hodně? Tak počítejte, začneme například snídaní v 7 hodin, následuje první svačina v 10 hodin, oběd ve 13 hodin, druhá svačina v 16 hodin, první večeře 19 hodin a případná druhá večeře 22 hodin. Takto by to mohlo vypadat s tříhodinovým intervalem. Není to zas tak hrozné, že?. Vaše tělo si postupně zvykne na pravidelnost a přestane mít strach, že zůstane bez přísunu energie, díky tomu přestane tuky ukládat a váš metabolismus začne pracovat správně.

Velikost porce? Věřte vaší ruce

Pokud nejste fanatici do vážení, vystačíte si i se svýma vlastníma rukama. S tímto trikem od dietologů už navždycky budete vědět, kolik si můžete nandat na talíř.

Začneme dlaní, velikost vaší dlaně by měla odpovídat porci masa a krajíčku celozrnného pečiva. Porce ryby by měla být velká jako celá ruka. Pomocí pěsti si můžeme odměřit kopeček rýže, porci brambor, těstovin a ostatních příloh. Správné množství salátu odhadnete, když spojíte dlaně a vše, co by se vešlo do vaší imaginární mističky, je v pořádku. S ovocem raději opatrně, na to vám stačí jedna hrst (mistička z jedné ruky). Podle prvního článku palce snadno odměříte množství marmelády, oříškového másla či jiné pomazánky. Závěrem vám prozradíme jak změřit potřebu tuků, oleje či másla, správné množství odpovídá prvnímu článku vašeho ukazováčku.

Pozor na skryté tuky

Tuk je nositelem chuti, ale pokud toužíte po štíhlých křivkách, snažte se ho ze svého jídelníčku eliminovat. Vyhýbejte se majonézám, salátovým dresinkům, smetanovým polévkám a omáčkám. Raději zvolte libové kousky masa, omáčku můžete zahustit rozmixovanou zeleninou či prolisovaným bramborem, to samé vyzkoušejte při přípravě hustých polévek. Je také na čase zavítat do obchodu s kořením a dodat vašim pokrmům neotřelou chuť. Dieta neznamená, že byste si na jídle nemohli pochutnat.

Čas na druhou večeři

Naštěstí mýtus o posledním jídle v šest večer je už dávno překonán. Dnes se odborníci na výživu shodují, že poslední jídlo si můžete dopřát klidně dvě hodiny před spaním. Takže pokud patříte mezi sovy a chodíte spát kolem půlnoci, druhá večeře je přesně pro vás. Ale pozor, v noci zapomeňte na sacharidy a dopřejte si pouze bílkoviny, sáhněte po bílém jogurtu, sklenici acidofilního mléka, cottage sýru, vajíčku natvrdo nebo můžete pár plátků kvalitní libové šunky.

Pravidelný pohyb

Nemusíte se zrovna uhnat v posilovně, ale uvědomte si, že pevné svalstvo pomáhá spalovat energii i v klidovém stavu. Čím více pohybu do svého života zařadíte, tím méně se budete muset v jídle omezovat a s vaší postavou už nezacloumá ani ten malý prohřešek ke kávě. Můžete začít jen obyčejnou procházkou, poté přidat jízdu na kole, plavání a posilování jen s váhou vlastního těla, které zvládnete s pohodlí domova. Zpevníte postavu a budete mít i lepší náladu.





Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Pikantní dýňová polévka

(4 hlasů)

Kuřecí na slanině

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat