Prostreno.cz

Medvědí česnek má i nežádoucí účinky

Listy se podobají jedovaté konvalince nebo rovněž jedovatému ocúnu. Při sběru medvědího česneku proto buďte opatrní, jinak se nedočkáte pročištění krve po zimním spánku a ani posílení látkové výměny. A v jakých případech vám česnek medvědí vyloženě může ublížit?

Česnek cikánský, lesní, psí a vlčí nebo čarodějná cibule. Česnek medvědí (Allium ursinum) má mnoho názvů a silný účinek. Listy vyrůstají z půdy v dubnu a květnu, někdy dříve. Květy, uspořádané do hezkých bílých okolíků na vysokém stvolu, se podobají kulatému střapci, objevují se ovšem teprve od poloviny května a během června. Hoříte nedočkavostí?

Kde hledat?

Zmíněná bylina roste na humózních, vlhkých loukách, stinných a vlhkých nivách, na březích potoků, pod keři, v listnatých a horských lesích. Čistí krev, a proto se hodí právě na jaře k očistné kúře.

Úspěšně se používá i při vysokém krevním tlaku, chronických kožních onemocnění, nadýmání, žaludečních a střevních potížích, kolikách, při zácpě či střevních červech. V podstatě má česnek medvědí podobné účinky jako česnek kultivovaný (Allium sativum). Patří k vynikajícím diuretikům, má stimulující a antiseptické vlastnosti. Pomáhá při otravě těžkými kovy, jako je hliník, rtuť či olovo. A co účinné látky?

Špenát i víno. Co jste ještě nezkusili?

Vitamin C, selen, aminokyseliny obsahující síru, sulfidy obsahující sulfid a alkylpolysulfidy. Když už na něj narazíte, víte, co s ním? Na jaře je možné jíst malé množství čerstvých listů a použít je jako dobré koření do salátů, polévek či omelet. Lze z něj připravit i chutný špenát. Všimněte si však, že česnek medvědí ztratí své báječné vlastnosti během tepelné úpravy. To jedna z jeho dvou nevýhod. A co ta druhá?

Upozornění na možné nežádoucí účinky

Pokud se dodržují doporučené dávky, nemělo by k žádnému problému dojít, nicméně zvýšená konzumace medvědího česneku může způsobit podráždění žaludku. Také se udává, že ovlivňuje účinnost léků na snížení srážlivosti krve a ředění krve. Pokud tato farmaka užíváte, poraďte se o konzumaci „medvěďáku“ se svým lékařem. A propos, už jste zkusili česnekové víno?

Hrst čerstvých, nadrobno nasekaných listů česneku medvědího krátce svařte ve 1/4 litru bílého vína, sceďte, podle chuti oslaďte medem či sirupem a po doušcích přes den popíjejte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat