Prostreno.cz

Žhavé výhody žahavé kopřivy

Kopřiva dvoudomá není jen obyčejný plevel, který umí pěkně popálit. Je to vytrvalá bylina s úžasnými protizánětlivými a dezinfekčními účinky, proto se vyplatí mít ji v domácí lékárničce. Co všechno rostlina pokrytá žahavými chlupy pomáhá léčit a kdy je ideální doba sběru?

Kopřiva je nitrofilní druh, což znamená, že ke své prosperující existenci vyžaduje v půdě nadbytek dusíku. Hojně se vyskytuje od nížin až do podhůří, nejčastěji v příkopech, podél cest, u vody, na rumištích a ve vlhkých a suťových lesích. Obvykle se listy i nať sbírají od dubna do září, nicméně letošní poněkud delší zima a výkyvy teplot dobu „sklizně“ nejspíš o pár dní posunou. Každopádně to nebude trvat dlouho a můžete s košíkem směle vyrazit na lov. Proč jít raději dvakrát?

Léčivé účinky, které berou dech

Kopřiva očišťuje organismus od usazenin kyseliny močové, zužuje cévy, zastavuje krvácení a zlepšuje činnost jater, díky čemuž pomáhá detoxikovat celý systém. Zároveň podporuje funkce žaludku, působí proti průjmu, infekcím, anémii a pozitivně ovlivňuje látkovou přeměnu. Nelze nezmínit ani to, že zelený žahavý „plevel“ zvyšuje produkci červených krvinek a pomáhá při celkovém vyčerpání. Možná budete překvapení, ale to pořád není všechno. Léčebné využití kopřiv je vážně téměř bez hranic. Nebo jste jiného názoru?

Od vyrážky po žaludeční vředy

Přírodní poklad se doporučuje užívat i při nemocech dýchacích cest, zánětech kůže a kloubů, rovněž v případě kožních vyrážek. Odvar je obzvláště vhodný jako řešení potíží spojených s klimakteriem, žaludečními vředy, nadýmáním, prediabetickými stavy či katary sliznice střev. A jak si zázračný kopřivový elixír vlastně nachystat, aby se neminul účinkem?

Minimum úsilí, maximum možností

Odvar z čerstvé nebo již sušené natě se připraví vařením tří lžic rostlinného materiálu ve čtvrt litru vody, ideálně po dobu pěti minut. Nápoj se pije po doušcích ráno a večer. Pokud by na vás odvar byl silnější, rozhodně ho nevylévejte – byla by to věčná škoda! Báječně se totiž hodí k oplachování vlasů, čímž se podpoří jejich růst a kvalita.

Zdroj: www.herbslife.com, www.verywellhealth.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat