Prostreno.cz

Oregano by nemělo chybět ve vaší zahrádce

Dobromysl obecná je hodně oblíbenou rostlinkou. A je nad slunce jasné, proč! Hodí se totiž do celé řady pokrmů, a navíc má famózní léčivé účinky. Vždyť posiluje kosti i imunitní systém a ještě poskytuje prevenci před kardiovaskulárními chorobami.

Počasí se konečně umoudřilo, což znamená, že všichni fanoušci zahrádkaření mají pohotovost i plné ruce práce. Co vy? Stále nemáte úplně jasno v tom, jaké rostliny si tentokrát vysadíte? Jednoho žhavého kandidáta bychom pro vás měli – dobromysl. Proč je skvělé mít tuto bylinku doma vždy po ruce? Tyto důvody vás přesvědčí, že bez ní to letos rozhodně nepůjde!

Jedno ochucovadlo, mnoho možností

Dobromysl je pro svou kořeněnou a nahořklou chuť připomínající majoránku obzvláště vhodná k přípravě tučnějších jídel, neboť krásně zjemňuje chuť masa (zejména tedy skopového a telecího). Lahodná je ovšem i v těstovinách a vaječných nebo sýrových pokrmech. Uplatní se rovněž ke zvěřině a k rybám, pasuje i do omáček. Rozhodně vás nezklame ani v zeleninových polévkách, pizze a rizotu. Vidíte sami, že oregano si prostě „potyká“ s většinou vašich oblíbených receptů. Tak proč nemít v záhonku či truhlíku na balkoně pořádnou zásobu?

Posílení imunitního systému, které není marné

O antioxidantech se poslední dobou hovoří poměrně často. Kdekdo dbá na jejich příjem a vyhledává potraviny, jež tyto prospěšné látky nabízejí. Jenže co takové bylinky? Na ty se dost zapomíná. Podle poznatků studie publikované v časopise Journal of Nutritio, má ale oregano jedno z nejvyšších hodnocení antioxidační aktivity. Obsažená kyselina rozmarýnová, která také patří do kategorie antioxidantů, podle odborníků přispívá k posílení imunitního systému, čímž se pochopitelně snižuje pravděpodobnost různých viróz a zdravotních patálií.

Bohatý zdroj vitaminu K. Využijte toho

„Káčko“ se dle názoru lékařů hodně podceňuje, proto jeho nedostatkem trpí stále více lidí. Vy však budete z obliga, jelikož ho můžete čerpat z voňavého oregana – a kdykoli se vám zamane. Jak si tím pomůžete? Vitamin K hraje klíčovou roli při srážení krve, ale je nezbytný také pro prevenci srdečních onemocnění a budování silných kostí. No neříkejte, že se vám něco takového vůbec nehodí…

Zdroj: www.bylinkar.cz., www.healthline.com





Celkem 2 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat