Prostreno.cz

Zdravou alternativu oleje je ten sójový

Také toužíte po ladných křivkách, které za nedlouho vystavíte v plavkách? K vysněné postavě a k udržení hmotnosti vám mohou pomoci i malé změny, jako je například výběr toho správného oleje. Sójový olej má hned několik přínosů pro lidské zdrav. Zlepšuje zdraví srdce, snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje imunitní systém a to stále není všechno.

Sójový olej je rostlinný olej, který je extrahován ze sójových bobů, které jsou vědecky známé jako Glycine max. Jedná se o jeden z nejrozšířenějších rostlinných olejů na světě, pravděpodobně proto, že sójové boby jsou nejčastěji kultivovanými a využívanými rostlinami, zejména v posledních desetiletích. Sója pochází z východní Asie a je považována za luštěninu. Většina sójových olejů je rafinována, smíchána a někdy hydrogenována, tím se liší i jejich kvalita. Určitě se vyplatí přečíst si podrobně etiketu na výrobku.

Sójový olej je považován za jeden z nejzdravějších rostlinných olejů, kvůli přítomnosti dobrého množství esenciálních mastných kyselin, které organismus potřebuje. Dále také obsahuje rostlinné steroly a spoustu vitaminů a minerálu, kvůli kterým je sója v oblibě jako taková.

Snižuje hladinu cholesterolu

Sójový olej snižuje riziko vzniku aterosklerózy a dalších srdečních chorob. Jak již bylo uvedeno výše, dobrá rovnováha mastných kyselin obsažená v sójovém oleji spočívá v tom, že tělo může získat důležité a nezbytné mastné kyseliny z běžné stravy, včetně těch, které regulují hladinu cholesterolu. Přítomné omega-3 mastné kyseliny přispívají ke snížení cholesterolu. V oleji se nacházejí v rovnoměrných množstvích i další mastné kyseliny, jako kyselina stearová, kyselina palmitová a kyselina olejová. Složení mastných kyselin sójového oleje, stejně jako silné rostlinné steroly, jako je beta-sitosterol, může ve skutečnosti způsobit snížení cholesterolu ve střevě až o 10–15 %.

Prevence Alzheimerovy choroby

Alzheimerova choroba je těžká nemoc, která postihuje miliony lidí po celém světě. Výsledkem je kognitivní zhoršení mozku člověka, protože selhává neurální spojení a odumírá. Zhoršuje se paměť i pohyblivost pacienta. Sójový olej má působivě vysokou hladinu vitaminu K, který byl v některých případech důsledně spojen se zlepšením symptomů Alzheimerovy choroby. Vitamín K působí jako antioxidant proti volným radikálům, a chrání tak nervové buňky před poškozením.

Zlepšuje zdraví kostí

Další důležitou funkcí vitaminu K je jeho osteotropní potenciál, což znamená, že může stimulovat růst nebo podporovat hojení kostí. Zatímco toto je často spojeno s vápníkem, vitamin K může také stimulovat vývoj kostí velmi pozitivním způsobem. Proto není vůbec na škodu kdykoli přejít na sójový olej a myslet také na své kosti.

Posílí zrak

Omega-3 mastné kyseliny, které tvoří až 7 % celkového obsahu mastných kyselin v sójovém oleji, pomáhají chránit buněčné membrány. Omega-3 mastné kyseliny  také podporují lepší vidění tím, že působí jako antioxidanty a neutralizují volné radikály, které mohou způsobit makulární degeneraci.

Pro krásnou pleť

Vysoký obsah vitaminu E v sójovém oleji působí také jako silný antioxidant a zároveň chrání pokožku před poškozením způsobeným volnými radikály. Vitamín E je přímo spojen se zlepšením vzhledu věkových skvrn, snížením jizev po akné, ochranou pokožky před spálením od slunce a stimulováním růstu nových kožních buněk.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat