Prostreno.cz

Proč byste si měli dopřávat skořici po celý rok

Skořice není jen výsadou voňavých vánočních perníčků. Skořice je velmi populární koření a to nejen pro svou lahodnou chuť a nezaměnitelnou vůni, ale také obsahuje mnoho účinných látek pro zdraví, které můžete čerpat po celý rok. Způsobů, jak využít skořice, je nespočet, záleží jen na vaší chuti a fantazii. Také nedáte na toto koření dopustit?

Používání skořice se datuje již od dob starověkého Egypta a její obliba se rozšířila po celém světě. V minulosti se dokonce používala jako přírodní konzervační prostředek. V dnešní době se nejčastěji používá jako kořenicí přípravek dezertů, čokolády, pečiva, nápojů, a dokonce nechybí ani v masových receptech a omáčkách. Špetku skořice můžete zkrátka přidat snad kamkoli. A jaké účinné látky obsahuje?

Reguluje hladinu cukru v krvi

Jedním z nejznámějších účinků skořice je kontrola hladiny cukru v krvi. Pokud skořici přidáte do vaší běžné stravy, může tak zpomalit proces vyprazdňování žaludku a tím dochází k postupnému uvolňování energie do organismu. Tím pomáhá regulovat inzulin a glukózovou rovnováhu v těle.

Zvyšuje imunitu

Skořice působí na naše tělo jako přirozený ohřívač. Tato funkce ji činí významnou při léčbě běžného nachlazení a různých forem chřipky již po generace. Tyto hřejivé účinky jsou pozitivní pro celý organismus, dokážou také nastartovat metabolismus a přispět k efektivnímu spalování.

Prevence rakoviny

Výzkum účinku skořice na rakovinu probíhá již řadu let a závěr je, že dvě látky, cinnamaldehyd a eugenol mohou aktivně zabraňovat šíření rakovinných buněk a představují velmi vzrušující vývoj výzkumu rakoviny tlustého střeva, lymfomu a leukemie. Konkrétně bylo zjištěno, že některé látky ve skořici zabraňují růstu nádorů. Tyto antioxidační složky také pomáhají s řadou dalších zdravotních účinků, včetně zdraví a vzhledu kůže, stejně jako podporují přirozenou regeneraci těla.

Zlepšuje koncentraci

Přidáváte si skořici do kávy? Proč ne. Vaše kognitivní funkce podpoří nejen dávka kofeinu, ale i špetka skořice. Dokonce existuje chemické spojení mezi mozkem a vůní/chutí skořice, takže když výzkumní pracovníci žvýkali skořici nebo ji jen, zvýšila se jejich kognitivní aktivita. No rozhodně to během perného dne stojí za vyzkoušení.

Antioxidační účinky

Skořice obsahuje různé esenciální oleje a organické sloučeniny, které mohou aktivně vyhledávat a neutralizovat volné radikály, nebezpečné vedlejší produkty buněčného metabolismu, které mohou způsobit, že zdravé buňky spontánně umírají nebo se mutují do rakovinných buněk. Tyto antioxidanty obsažené ve skořici hrají klíčovou roli v prevenci pro zdraví srdce a také některým chronickým onemocněním.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat