Prostreno.cz

Při vysokém cholesterolu jezte co nejvíce česneku a ořechů

S cholesterolem má dnes potíže každý druhý – a to doslova. Co kromě pravidelného pohybu a konzumace zdravých potravin může v takové situaci pomoci? Stoprocentně se vyplatí zařadit do jídelníčku tyto tři chutné zachránce!

Ze statistik jasně vyplývá, že až 50 % našinců má zvýšený cholesterol, což je poměrně „havarijní stav“. Znamená to tedy, a to úplně bez servítek i nadsázky, že nad polovinou tuzemské populace visí hrozba v podobě onemocnění kardiovaskulárního systému.

Lenost a špatný jídelníček jako předzvěst katastrofy

Není těžké uhodnout, co stojí za vznikem tak děsivé prognózy. Lidé si prý za ni podle lékařů mohou sami tím, že konzumují nevhodné potraviny, nepěstují pravidelný pohyb a celkově až příliš posedávají. Co když se vysoký cholesterol týká i vás? Čistě pro jistotu zkuste navýšit spotřebu těchto potravin, mohou vám totiž v ledasčem pomoci. Co si určitě přinést z obchodu?

Ovesné vločky, zdraví na lžičce

Jste přesvědčení o tom, že miska „ovsa“ je dobrá jenom pro zapřisáhlé diáře? Jste na omylu, ovesné vločky by měli podle americké lékařky Brendy Davy působící na Coloradské státní univerzitě jíst úplně všichni. Vlastní výzkum zmíněné zdravotnice totiž prokázal, že pravidelní konzumenti sypkého obilného výrobku vykazují nižší hladiny cholesterolu. Tedy samozřejmě oproti těm, kterým vločky absolutně nic neříkají. Celé tajemství spočívá v jejich vysokém podílu vlákniny, která reguluje vstřebávání tuků.

Česnek, lidová klasika

Pokud skutečně potřebujete s úrovní cholesterolu trochu příznivě „zahýbat“, soustřeďte se na česnek. Toto oblíbené a generacemi používané kuchyňské ochucovadlo vám s tím rádo pomůže. Jen tak mimochodem, česnek je známý také tím, že předchází vzniku krevních sraženin, udržuje tlak v normě, chrání tělo před infekcemi a zabírá na revmatismus.

Ořechy, těch není nikdy dost

Již celá řada studií poukázala na to, že ořechy jsou pro zdraví člověka skutečně prospěšné. Mandle, arašídy, vlašské ořechy a jiné druhy platí za báječnou „srdeční výživu“, neboť v jejich schopnostech je snížení vysoké hladiny škodlivého cholesterolu. A bod navíc? Pozitivně působí i na mozkové funkce, takže na ně ve své stravě nezapomínejte.





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat