Prostreno.cz

Proč zasadit petrklíč. Zažene nespavost a uleví při astmatu

Jak již název napovídá, prvosenka jarní je poslem jara. Není však jen nádherně vonící květinou, má i všestranné léčebné využití. V jakých případech ji lze aplikovat a proč byste nikdy neměli sbírat její kořen?

Prvosenka jarní, lidově zvaná také petrklíč, bukvice bílá nebo bylina svatého Petra, je vytrvalá rostlina s válcovitým hnědým oddenkem, z něhož vyrůstá růžice přízemních listů a asi 20 cm vysoký dutý stvol s koncovým květenstvím. Květy jsou nejen příjemně voňavé, ale i typicky žluté, proto je rozhodně nelze přehlédnout. Jak je to se sběrem a léčivými účinky této obdivuhodné přírodní ozdoby?

Poklad, který je chráněný

Petrklíč roste v nížinách, na stráních, loukách, pastvinách a v řídkých lesích zejména na vápenitých půdách. Ovšem daří se mu také na soukromých zahrádkách, pokud má své oblíbené vysluněné podmínky. Jelikož jde o bylinku patřící na seznam ohrožených druhů, v přírodě se nesmí sbírat její oddenek. Jinak se nejčastěji „sklízejí“ květy, a to v době plného rozkvětu, což je v období od začátku března do května. K čemu všemu se prvosenka jarní hodí?

Od revmatismu po kašel

Medicína i lidové léčitelství doporučuje využívat petrklíč k vykašlávání hlenů při zánětu průdušek, černém kašli, astmatu, chřipce i nachlazení. Používá se však i ke zmírnění bolestí revmatismu, a to zejména v důsledku působení kyseliny salicylové. Bylinka se rovněž hodí jako silný utišující prostředek při neurózách, nespavosti a pozor – také epilepsii. Ovšem ocení ho i pacienti s horečkou, artrózou kloubů, bolestmi trojklanného nervu (trigeminu) nebo poruchou metabolismu. Jakým způsobem tento přírodní medikament užívat?

Několik možností, ale vždy prospěšný efekt

Z natě lze vytvářet tinkturu, která se dávkuje třikrát denně po 30 kapkách. Z květů je báječný nálev, jenž se hodí zejména do směsi bylin proti zmíněnému kašli, nachlazení a revmatu. Vzhledem k tomu, že petrklíč má slabě medovou vůni, dá se s ním „ovonět“ prakticky jakýkoli čaj, který si v danou chvíli „naordinujete“. Tak na zdraví a dobrou chuť!





Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat