Prostreno.cz

Těstoviny a dieta. Jde to vůbec dohromady?

Představte si, že porce bílých těstovin prý pomáhá při hubnutí, takže si tento pokrm naprosto bez výčitek můžete dopřát třikrát týdně. No vážně! A že je to v naprostém rozporu se všemi dosavadními tvrzeními? Časy se mění…

Těstoviny jsou dlouhá léta považovány za úhlavní nepřátele štíhlého pasu, proto se o nich říká, že v dietním jídelníčku rozhodně nemají co dělat? I vy jste se jich s těžkým srdcem v zájmu své vysněné postavy definitivně vzdali? Pak vás bude hodně zajímat nová studie, která vaše milované penne, pappardelle, farfalle, fettuccine a fusilli staví do úplně nového světla.

Zřejmě jsme věřili pouhé pomluvě

Kanadští odborníci se rozhodli zjistit, zda těstoviny skutečně přispívají k nárůstu hmotnosti, jak se obecně domníváme, nebo se jedná o nepodloženou informaci, jež má do pravdy na kilometry daleko. Experti tedy navázali spolupráci s vyhlášenou Torontskou univerzitou a vzniklý vědecký tým podrobně přezkoumal závěry 30 předešlých studií. Materiál zahrnoval více jak 2500 osob, mezi nimiž dobrá polovina jedla těstoviny zhruba třikrát týdně. Jaký je ortel?

„Naše poznatky prokázaly, že těstoviny v žádném případě nezvyšují pravděpodobnost nadváhy, je to přesně naopak. Domníváme se, že pomáhají v hubnutí, neboť mají nízký glykemický index, takže trvá delší dobu, než je organismus stráví, metabolizuje a vstřebá. Jedinci z rozsáhlého výzkumu, kteří tento pokrm konzumovali pravidelně, skutečně zaznamenali malou ztrátu hmotnosti oproti respondentům, kteří vyhledávali jinou stravu s nízkým glykemickým indexem,“ vysvětluje spoluautor studie, lékař a specialista výživy, John Sievenpiper. Co vy na to?

Dnes hurá na špagety

Výše zmíněný odborník sice připouští, že je třeba provést ještě další průzkumy, aby se s jistotou zjistilo, zda „hubnoucí efekt“ těstovin nespočívá v tom, že jsou kombinovány se zdravou stravou – třeba tou středomořskou či vegetariánskou. Ať tak či tak, každopádně je toto zjištění pro širokou veřejnost velkým a vítaným překvapením.

„Ano, těstoviny mají hodně špatnou pověst. Ovšem za podstatnou část této skutečnosti může to, že se jich lidé zbytečně přejídají a servírují si k nim tučné omáčky. Když si dopřejete dva až tři šálky týdně třeba se zeleninou, nemáte se čeho obávat,“ myslí si nutriční dietoložka z kalifornského San Diega EA Stewart. A jaký druh těstovin zvolit? Ačkoli se průzkum točil kolem těch bílých a vyrobených z rafinované mouky, celozrnné jsou přece jen poněkud zdravější, protože nabízejí kromě energie i mnoho hodnotných látek, jako jsou bílkoviny, minerály a vitaminy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat