Prostreno.cz

Napravte své zbytečné přešlapy v dietě

I kdyby se neustále psalo o zdravé výživě a hubnutí, stejně bychom i tak hřešili a porušovali svou snahu o zdravý život a hezkou postavu. Někdy se ovšem přešlapů dopouštíme nevědomky, případně v dobré víře.

Jíte šestkrát denně, dáváte si spoustu zeleninových salátů, pijete jen „light“ limonády a kilogramy či centimetry v pase ne a ne ubývat? Pak logicky děláte něco špatně. Jenže přijít na to, čeho se vlastně dopouštíte, dá mnohdy spoustu práce. Třeba děláte některou z následujících chyb.

Svačina v podobě proteinové tyčinky

Prodávají se v posilovnách, jedí je sportovci (a ti nikdy nemají problémy s váhou), tak přece musejí být zdravé a dietní, no ne? Bohužel, nejsou. I když je v některých obchodech na některých serverech mohou doporučovat jako „optimální svačinku“, platí to skutečně hlavně pro sportovce. Hlavním smyslem proteinových či energetických tyčinek je totiž dodat okamžitou energii lidem, kteří jsou vystaveni velké fyzické zátěži (což je právě případ sportovců). Jsou kalorickou bombou, takže se po nich rozhodně nehubne (pokud samozřejmě přijatou energii nespálíte pohybem).

Vhodnější alternativa: Vyvážená svačina je samozřejmě při snaze o zhubnutí velmi důležitá, nicméně spíše než po proteinové tyčince sáhněte například po hrstce oříšků nebo třeba jablku s kouskem sýra. Nejenže dodají tělu potřebné cukry, tuky i bílkoviny v nikterak závratném množství, ale dokážou nasytit na poměrně dlouhou dobu, takže se nedostaví excesy v podobě vlčího hladu a „vyluxované“ lednice.

Až 6 jídel denně

Chcete-li zhubnout, je třeba jíst pravidelně a nejméně 5krát denně. Na tomto pravidlu není nic k vytknutí, skutečně bychom ho měli dodržovat. Jenže nejde jen o to, kolikrát denně jíme, ale také o to, co a kolik toho sníme. Je naprosto jasné, že když si dáme šestkrát denně vysoce kalorické jídlo (případně ne tolik kalorické, ale zato velkou porci), můžeme se se snem o hubnutí rovnou rozloučit.

Vhodnější alternativa: Zaměřte se na to, co máte na talíři. A také mějte na paměti, že šest jídel denně neznamená šest obědů, ale tři hlavní jídla (snídaně, oběd a večeře, která by měla být z těch tří nejlehčí) a tři svačiny, jež by vás měly zasytit, ale nikoli velikostí porce či počtem kalorií. Než si na nový systém zvyknete, není od věci zaměřit se na počítání svého kalorického příjmu – na internetu najdete bezpočet tabulek, které vám poradí, jakou energetickou hodnotu ta která potravina má.

Na skleničku s přáteli

Kalorie se neskrývají jenom v jídle, ale také v pití. A alkohol může na vaší snaze o štíhlou postavu zanechat spoustu škod – v podstatě je to tekutý cukr. A tak můžete mít jídelníček jako z příručky o zdravém hubnutí, ale pokud svůj den zakončujete několika koktejly, sklenkami vína či půllitry piva, může vaše úsilí vyjít úplně naprázdno. Nebezpečí popíjení alkoholu pro vaši dietu navíc nespočívá pouze v samotném kalorickém příjmu z nápoje, ale také v tom, že například pivo či červené víno zvyšuje chuť k jídlu a navozuje pocit hladu. To v kombinaci s odbouráváním zásad a dobrých předsevzetí může skončit i tak, že si navzdory všemu odhodlání k pití objednáte třeba balíček chipsů, nakládaný hermelíne nebo podobnou tradiční lahůdku českých pohostinství, jež si snažíte za střízliva odpírat.

Vhodnější alternativa: Pokud nechcete ve společnosti upíjet jen vodu apod., dejte si suché bílé víno (nebo ještě lépe vinný střik), které nezvyšuje chuť k jídlu, ani není tak kalorické jako jiné alkoholické nápoje. A zůstaňte u jedné sklenky. Uvidíte, že je to jen otázka zvyku.

Pití „light“ limonád

Jak již bylo řečeno, i podoba našeho pitného režimu má rozhodující vliv na to, zda se nám podaří zhubnout nebo ne. Skutečnost, že jste odbourali všechny sladké limonády je tedy chvályhodná. Ovšem neměli byste je nahradit jejich příbuznými z kategorie „light“. Ano, možná jsou bez kalorií, ale kupodivu ani tak nejsou zcela bez viny na tom, že se nám nedaří shodit přebytečné kilogramy. Ponechme nyní stranou otázku, zda je vhodné dotovat své tělo ve větší míře umělými sladidly (většina odborníků na výživu se shoduje, že to příliš vhodné není). Výzkum provedený na Texaské univerzitě totiž prokázal, že lidé, kteří pijí zmíněné nápoje, mají tendenci sníst větší množství jídla (a tedy ve výsledku zkonzumovat více kalorií, než by měli). Příčiny jsou dvě – jednak mají pocit, že když v pití nejsou kalorie žádné, nic se nestane, když si dají trochu energeticky bohatší jídlo, jednak řada „light“ limonád obsahuje větší množství sodíku, který může ovlivňovat pocit žízně (zvyšuje ho), a protože často zaměňujeme žízeň za hlad, spořádáme toho mnohem víc.

Vhodnější alternativa: Nejlepší je samozřejmě pít obyčejnou vodu. Pokud vám nechutná, zkuste do ní přidat pár kapek citronové či pomerančové šťávy. Velmi dobrou alternativou je zelený čaj, jeho přímý účinek na hubnutí sice nebyl nikdy vědecky prokázán, pravdou ale je, že pozitivně působí na náš metabolismus, a tak se přece jen na naší snaze o úbytek kilogramů trochu podílí. Další možností je vyměnit limonádu ke svačině či večeři za sklenici odtučněného mléka – je totiž plné bílkovin a zasytí (jen pozor, do pitného režimu by se plně započítávat nemělo, a tak není možné jím nahradit většinu přijímaných tekutin).

Salátová mánie

Zařadit do svého jídelníčku spoustu zeleniny je skvělým prvním krokem ve snaze zbavit se nadbytečných kilogramů. A jedním z nejlepších způsobů, jak toho dosáhnout, jsou saláty. Ovšem ani ty nejsou bez rizika. Pod pojmem salát si totiž většina z nás nepředstaví jen smíchanou, pokrájenou zeleninu, ale směs zeleniny s majonézovým dresinkem, případně krutonky, parmazánem, slaninou, pečeným kuřetem atd. A právě tady můžete narazit – pokud si totiž dopřejete zmíněné ingredience, můžete si klidně dát třeba hamburger, vyjde to totiž, alespoň co se kalorií a tuku týče, nastejno.

Vhodnější alternativa: Rozhodně se vyhýbejte majonézovým zálivkám, pokud chcete na salát nějaký krémový dresink, sáhněte po bylinkami ochuceném netučném jogurtu. Také se vyhněte čemukoli křupavému či tučnému sýru. Rovněž zálivka z olivového oleje může být trochu riziková. Ano, trocha tuku v salátu je potřeba, díky němu naše tělo bude moci zpracovat vitaminy v něm rozpustné (A, D, E, K), ale nic se nesmí přehánět – úplně stačí pár kapek.

Zdroj: www.medicinenet.com/what_are_some_common_diet_mistakes/article.htm, www.healthline.com/nutrition/weight-loss-mistakes





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat