Prostreno.cz

S nákupem prvních jahod ještě raději počkejte

S jejich nákupem však počkejte! Na pultech supermarketů si již nějaký ten den lebedí první jahody v plastových vaničkách. Máte na ně chuť? Nedivíme se, asi vypadají dobře.

Jasně, obvykle chutnají naprosto báječně, jsou to přece jahody. Navíc se toto šťavnaté a sladké ovoce může pochlubit i přednostmi pro zdraví. Antioxidanty, jako jsou flavonoidy, fenolické fytochemikálie a kyselina ellagová, které jsou přítomny v jahodě, působí proti účinkům volných radikálů a těžkému poškození očí, degeneraci optických nervů či zvýšené náchylnosti k infekcím. Jahody jsou užitečné i díky obsahu draslíku, který pomáhá udržovat správný tlak.

S mlékem a cukrem, nebo „jen tak“

Vitamin C přítomný v jahodě zase posiluje zase imunitní systém a pomáhá při léčbě běžného kašle a nachlazení. Vitamin C je také antioxidant, což znamená, že i on neutralizuje volné radikály, škodlivé vedlejší produkty buněčného metabolismu, které jsou neustále vytvářeny v našem těle. Tyto volné radikály jsou zodpovědné za mutaci DNA zdravých buněk na ty rakovinné. Jediná porce jahod přitom obsahuje přibližně 150 % denní potřeby vitaminu C, což je neuvěřitelné! Jahody jsou zkrátka báječné. Tedy s ohledem na chuť a vzhled. Je tu však něco, co se běžnému strávníkovi líbit nemusí.

Každá mince má dvě strany

Při nákupu v obchodě se vždy podívejte na obal vaničky. Odkud jahody pocházejí? Snad ne z USA? I když, ono je to asi v podstatě jedno… Jistá skupina zabývající se životním prostředím, která se jmenuje „Dirty Dozen“, si nechala vypracovat posudek, z něhož vyplynulo, že z řad ovoce právě jahody obsahují nejvíce pesticidů, tedy chemikálií určených k tlumení a hubení rostlinných a živočišných škůdců.

Za tímto smutným prvenstvím se dále na seznam černých ovcí dostaly jablka a broskve. Následuje celer, hrozny, třešně, špenát, rajčata a sladké papriky. Tedy v podstatě všechno, co denně konzumujete. Ptáte se, jak takové pesticidy zamávají s vaším zdravím?

Co oči nevidí, to srdce ani žaludek nebolí

Carl K. Winter, potravinářský toxikolog, který se k této kauze vyjádřil pro Washington Post, sice tvrdí, že pesticidy na těchto potravinách pro spotřebitele nepředstavují žádné riziko, neboť jejich množství je minimální, ale kde je jistota? Radši se nespoléhejte pouze na omývání čistou vodu.

Přidejte jednu lžíci jedlé sody do mísy, kde máte ovoce a zeleninu. Nechte 15 minut působit a následně dobře omyjte pod tekoucí vodou. (Toto oplachování odstraní většinu zbytků pesticidů z ovoce a zeleniny.)

A schválně, jestli uhodnete, které dobroty jsou prý údajně nejčistší. Mělo by se jednat o sladkou kukuřici, ananas a zelí, ale také zmrazený sladký hrášek, cibuli, chřest, mango, papáju, kiwi, lilek, meloun, grapefruit a květák.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147324/, www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19440049.2013.865842





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat