Prostreno.cz

Chuť na alkohol zažene červené zelí

Potlačení touhy po alkoholu či rychlejší zotavení svalů po fyzické aktivitě? Dopřejte si glutamin! Kde ho hledat?

Glutamin je aminokyselina, která je životně důležitá pro zdraví a pohodu. Jako nejhojnější aminokyselina v těle podporuje více metabolických procesů než kterákoli jiná živina. Podporuje zdravé střevo, normální hladinu cukru v krvi a je stavebním kamenem svalů. V krvi cirkuluje do ledvin, jater, střev a imunitních buněk.

Výhody glutaminu

Glutamin podporuje řadu důležitých funkcí v těle, včetně imunitního systému, schopností detoxikace těla, zdraví střev, a dokonce i růstu a opravy svalů. Podívejme se blíže na to, jak glutamin působí a kde všude ho hledat!

Detoxikace a zdraví jater

Spotřeba masa může způsobit tvorbu amoniaku v těle, což negativně ovlivňuje mozek a játra. Jako podpora ledvin a jater glutamin stimuluje procesy detoxikace těla k regulaci hladiny amoniaku. Zároveň podporuje metabolismus jater a správnou pH rovnováhu.

Podpora střevního zdraví

Trávicí trakt má ochrannou bariéru známou jako sliznice. Bez této ochrany by toxiny a škodlivé organismy mohly unikat z vašeho střeva do vašeho těla. Glutamin podporuje slizniční výstelku a tím celkově podporuje střevní zdraví.

Udržování normální tělesné hmotnosti

Některá onemocnění mohou způsobit neúmyslnou ztrátu hmotnosti. V jedné studii s HIV pozitivními pacienty se ukázalo, že glutamin patří k efektivním terapiím, které pomáhají udržovat optimální tělesnou hmotnost a zlepšovat absorpci živin.

Rychlejší zotavení svalů

Protože aminokyseliny jsou stavebními kameny svalů, glutamin je populární doplněk mezi sportovci, kteří chtějí urychlit zotavení svých svalů po fyzické aktivitě. Glutamin také může podporovat vytrvalost během aerobního cvičení. A co jeho další zdravotní přínosy?

Usiluje o zvýšení hladiny růstového hormonu, zachovává integritu střev, může pomoci s absorpcí živin, podporuje zdraví mozku, paměť a schopnost těla léčit rány, potlačuje touhu po alkoholu, reguluje hladinu glukózy v krvi. Co se týče jeho nejlepších zdrojů, tak k těm patří syrová zelenina a ořechy, vejce, mléčné výrobky a maso. Vegani však ocení i možnost pochutnat si na červeném zelí, fazolích, luštěninách, špenátu, petrželi, brokolici, řepě nebo chřestu.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat