Prostreno.cz

Semínka ze slunečnice jsou skvělou náhradou nezdravého večerního mlsání

Slunečnicová semínka mohou být konzumována jako zdravá svačinka, ale také je oceníte například při práci, až na vás dolehne odpolední únava. Poznejte všechny jejich přínosy.

Semena slunečnice mají velmi nízkou hladinu cholesterolu a sodíku, čímž chrání vaše srdce. Tyto semena jsou dobrým zdrojem vitaminu B6, tiaminu, hořčíku, mědi, fosforu, manganu, selenu a vitaminu E. Díky tomuto působivému složení jsou velmi přínosné pro lidské zdraví, a to hned v několika aspektech. 

Zlepšují trávení

Semena slunečnice obsahují velké množství vlákniny. Pokud má vaše tělo nedostatek vlákniny, můžete se setkat s mnoha zdravotními problémy, jako je například zácpa, průjem, pocit nafouklého břicha a spoustu dalších zažívacích obtíží. Závažné problémy s trávením mohou dokonce zvýšit toxicitu ve vašem střevě a tím i v celém organismu. Vždyť právě střeva jsou klíčová pro celkovou obranyschopnost těla. Pravidelným přísunem vlákniny nastartujete nejen vaše zažívání, zklidníte střeva, ale také to přispěje k redukci hmotnosti. 

Zabraňují poškození buněk

Semena slunečnice jsou bohaté na vitamin E a obsahují spoustu dalších antioxidantů, které zastavují rozsáhlé šíření volných radikálů v lidském těle. Vitamin E se tak podílí na srážlivosti krve, díky tomu může také urychlit hojení vnějších poranění. Semena slunečnice také pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění a cukrovky. Přítomný selen se podílí na opravě poškozených buněk a díky tomu snižuje riziko vzniku a šíření rakovinných buněk. 

Doplní energii

Většina sportovců konzumuje slunečnicová semena, protože tato semena nabízejí velké množství bílkovin a sacharidů. Pomáhají uvolnění glykogenu do krevního řečiště, což způsobí příjemný nárůst energie. Tuto vlastnost oceníte nejen před fyzickým výkonem, ale také v práci během náročného dne. Vždy komu by se nehodila taková příjemná porce energii, zdravá a bez výčitek. Navíc se vám vejde do šuplíku. 

Posílí kosti a svaly

Přítomné železo je klíčové pro okysličování svalstva, zatímco přítomný zinek podporuje přirozenou imunitu těla. Dalším důležitý minerálem je hořčík, který je také nezbytný pro silné kosti a výrobu energie. V kostech je uloženo téměř 2/3 hořčíku, které lidské tělo potřebuje. Hořčík pomáhá kosti v její fyzické struktuře a síle, zatímco zbývající hořčík se nalézá na povrchu kostí, které tělo spotřebovává podle potřeby. Vysoký obsah hořčíku ve slunečnicových semínkách navíc přispívá i k regulaci krevního tlaku.  

Zlepšují kognitivní funkce

V několika studiích bylo prokázáno, že slunečnicová semena mohou mít skutečně zklidňující účinek na mozek a také pomáhají zlepšit vaši náladu a kognitivní funkce. Tato vlastnost slunečnicových semen je způsobena vysokým obsahem tryptofanu. Tryptofan, účinně zvyšuje tvorbu serotoninu v mozku a serotonin účinně snižuje napětí a přináší pocit uvolnění.  

Vhodné pro nastávající maminky

Semena slunečnice jsou bohaté na obsah kyseliny listové, což je typ vitaminu B. Kyselina listová je velmi důležitá pro ženy v období těhotenství, protože pomáhá při produkci nových buněk v těle, čímž podporuje replikaci DNA a RNA, což je velmi důležité pro růst a vývoj plodu.  





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat