Prostreno.cz

Limetky nepatří jen do mojita

Limety jsou nezbytnou součástí mojita, tradičního kubánského koktejlu, který patří k letním večírkům. Tohle citrusové ovoce se zdá být poměrně obyčejné, ale skutečnost je taková, že pomáhá nejen s absorpcí železa!

Dáváte přednost citronům před limetami? Obojí má nesporné výhody, nicméně limety mají tendenci být menší než citrony, vynikají živou zelenou barvou, jsou méně kyselé, ovšem v porovnání s citrony obsahují méně vitaminu C, na druhou stranu se mohou pochlubit vyšším podílem některých mikroživin, jako je například vitamin B6 a kyselina listová. A jak je to s jejich zdravotními výhodami?

Zlepšují zdraví srdce

Onemocnění srdce celosvětově patří k hlavním problémům. Studie ukazují, že konzumace ovoce může snížit několik rizikových faktorů srdečních onemocnění. Jedna studie na zvířatech v Íránu například prokázala, že léčba králíků limetkovou šťávou a kůrou pomohla zpomalit progresi aterosklerózy a nárůst plaku na stěnách artérie.

Limety jsou také nabité vitaminem C, což je důležitá výživa, která poskytuje ochranu proti srdečním chorobám. Díky studii zveřejněné v časopise Annals of Internal Medicine, která se zabývala stravou 126 399 dospělých, vyšlo najevo, že každá porce ovoce a zeleniny je spojena se sníženým rizikem koronárních onemocnění srdce, a to o 4 %. Vědci také poznamenali, že listová zelenina a ovoce, jako je limetka, mají největší vliv.

Podporují hubnutí

Pokud pravidelně pijete vodu s limetkovou šťávou, můžete podpořit hubnutí. Jedná se o ideální nápoj pro parné letní dny. Přidat můžete pochopitelně i pár lístků čerstvé máty.

Posilují imunitu

Limety patří k vynikajícím zdrojům vitaminu C. Zároveň obsahují spoustu antioxidantů. Tyto příznivé sloučeniny podporují imunitu neutralizací škodlivých volných radikálů, chrání tak imunitní buňky a působí jak prevence proti infekcím.

Pomáhají přecházet ledvinovým kamenům

Zahrnutí několika porcí citronů nebo limet do vaší stravy je jedním z nejjednodušších způsobů, jak předcházet ledvinovým kamenům. To díky kyselině citronové, což je typ kyseliny, která pomáhá zabránit tvorbě ledvinových kamenů zvýšením obsahu citrátu v moči.

Zvyšují absorpci železa

Železo je velmi důležitým minerálem. Podílí se na tvorbě krve a je jednou z hlavních složek hemoglobinu, který pomáhá tělu poskytovat kyslík, který potřebuje. Nedostatek tohoto důležitého minerálu může vést k anémii nedostatku železa, tedy ke stavu, který způsobuje příznaky, jako jsou závratě, křehké nehty, ztráta vlasů a únava. Vitamin C nalezený v limetce však může pomoci absorpci železa zvýšit, což dokazuje studie v časopise American Journal of Clinical Nutrition. Tak co, budete je střídat s citrony?

Zdroj: www.healthline.com, www.ncbi.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat