Prostreno.cz

Jahodník zabírá na průjem i revmatismus

Ještě jste s košíčkem nevyrazili pro bylinku, která si hravě poradí se zánětlivými onemocněními, spolehlivě vyčistí krev a odstraní z organismu škodlivé látky? Pak je nejvyšší čas to napravit, protože sezona očekávaného jahodníku konečně začala!

Jahodník obecný je rostlina z čeledi růžovitých, která provází člověka již odpradávna. Ovšem nutno podotknout, že do lékařství byla oficiálně uvedena až v první polovině 12. století. Co všechno tato bylinka dokáže a kde na ni můžete narazit?

Směr louky a lesy

Jahodník roste na travnatých stráních a loukách. Miluje také světlé lesy a jeho požadavky na prostředí jsou vlastně úplně skromné – vyhýbá se pouze výrazně kyselé půdě. Listy i nať se „sklízí“ v květnu, a to v době počínajícího květu. Podle lidových léčitelů je nejvhodnější chvíle na sběr za suchého počasí, nejlépe pak kolem sedmé hodiny ranní. Získaný materiál se pak suší ve stínu, popřípadě v umělých podmínkách při teplotě do 40 °C. Proč se vám tento přírodní poklad bude hodit?

Na zácpu, průjem i detoxikaci

Jahodník pomáhá při léčbě mnoha chorob. Má svíravé, močopudné a baktericidní účinky, které přijdou vhod jako řešení problémů spojených s močovými cestami. Skvěle se uplatní také při průjmech a cévních obtížích. Sází se na něj i v případě hemoroidů a zánětlivých onemocnění. Nelze opomenout ani to, že čistí krev, účinně detoxikuje organismus a přispívá k regulaci látkové přeměny. Už tohle jsou jistě pádné důvody, které vás přimějí vyrazit do přírody na „lov“. Ovšem pozor, blahodárné schopnosti jahodníku sahají ještě dál.

Stopka kašli a bolestivé menstruaci

Zázrak, který se volně vyskytuje od nížin až do podhůří, se doporučuje jedincům s ledvinovými kameny. Je však pomocníkem i při zácpě, bolestivé menstruaci, chudokrevnosti, kašli a revmatismu. Je známo, že bojuje proti různým zánětům, kataru dýchacích cest i oparům v dutině v ústní. Ocení ho však i pacienti s vysokým tlakem či sklerózou. Jak jahodník užívat? Možností je víc.

Libo zápar, nebo odvar?

Léčivý zápar si připravíte z jedné polévkové lžíce bylinky, kterou zalijete šálkem vroucí vody. Nabízí se i varianta odvaru. Ten si „vyrobíte“ vařením zhruba 40 gramů jahodníku v jednom litru vody (po dobu deseti minut). Pije se pak jedna sklenice třikrát až čtyřikrát denně. Ať už zvolíte jakoukoli alternativu, můžete si být jistí, že tahle rostlinka vás určitě nezklame!

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat