Prostreno.cz

Levným zdrojem vápníku pro naše tělo jsou vaječné skořápky

Rozklepnete vejce, zužitkujete to, co je uvnitř, a skořápku vyhodíte? Velká chyba! Vejce jsou levným a všestranným zdrojem bílkovin, ovšem ani skořápky se nenechají zahanbit! Proč byste je měli konzumovat?

Studie naznačují, že vaječné skořápky patří k cenným zdrojům vápníku. Kromě nutričních výhod, které poskytují, lidé našli různé způsoby využití, a to jak v zahradě, tak i v domácnosti. Málokdo však ví, že vaječné skořápky je vhodné i jíst – co možná nejčastěji. Proč?

Jsou nabité vápníkem

Jedna průměrně velká vaječná skořápka může poskytnout dvojnásobnou denní dávku vápníku v rámci doporučovaného množství pro dospělé. Vápník je přitom nezbytným minerálem pro růst a vývoj nových kostí. Pomáhá regulovat srdeční rytmus, podporuje funkci svalů a kontroluje hladiny hořčíku, fosforu a draslíku v krvi. Když vezmeme v úvahu prevalenci nedostatku vápníku v průměrné stravě, skořápky z vajec jsou zjevně levným a snadno dostupným zdrojem tohoto důležitého prvku.

Posilují kosti a léčí osteoporózu

Na výhody vápníku získaného z vaječných skořápek přišli hlavně vědci, kteří pracují na léčbě osteoporózy. Jejich poznatky ukazují, že vápník, stroncium a fluor ve vaječných skořápkách pozitivně ovlivňují kostní metabolismus a stimulují růst chrupavek. Klinické studie u žen po menopauze také naznačují, že prášek z vaječných skořápek může snížit bolest spojenou s osteoporózou a zvýšit mobilitu pacientů.

Chrání zubní smalt

Skořápkový prášek je také klíčovým prvkem zubních studií zaměřených na remineralizaci smaltu (minerálního uzávěru) v zubech. Ve výzkumu publikovaném v časopise Journal of Clinical & Diagnostic Research byl prášek z vaječných skořápek přimíchán do roztoku glycerinu nebo methylcelulózového gelu a aplikován na zuby, které byly chemicky demineralizovány. Výsledky ukázaly nárůst minerálního uzávěru na poškozených zubech. Tato studie rovněž stanovila, že ve srovnání s jinými přírodními zdroji vápníku obsahoval skořápkový prášek nižší obsah toxických látek, jako je olovo, hliník, kadmium a rtuť.

Mají protizánětlivé účinky

Jedna studie změřila účinnost použití skořápkového prášku coby alternativní terapie poruch kloubní pojivové tkáně, jako je artritida, lupus, dna a bolest zad. (Tyto stavy jsou běžně léčeny analgetiky nebo protizánětlivými léky, které mají omezenou účinnost a mohou způsobit srdeční rizika a gastrointestinální problémy.) Membrána vaječných skořápek dokázala, že zmírňuje bolesti a nepohodlí spojené s poruchou pojivové tkáně, a to bez vedlejších účinků. Už jen proto přidávejte drcené vaječné skořápky do své stravy. A nezapomínejte ani na domácí mazlíčky!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat