Prostreno.cz

Nudné saláty budou minulostí

Plavková sezona se blíží přímo mílovými kroky a vy už máte plné zuby všech těch klasických salátů na tisíc způsobů. Dieta a s ní spojená zelenina a zeleninové saláty, ale vůbec nemusejí být nudné a bez chuti. Nebojte se kombinovat chutě a vytvářejte vlastní salátové variace, naučte se poslouchat vlastní chuťové buňky a nechte se vést intuicí. Vždyť jak vznikají všechny recepty, přece metodou pokus a omyl! Tak proč trošku nezariskovat i ve vlastní kuchyni?

Základem každého salátu je zelenina, nakombinovat několik druhů zeleniny a říkat tomu salát není žádná věda, kouzlo je, ale v dochucení. Nic proti jednoduchosti, ale s takovým přístupem vás dieta rychle omrzí a bude si připadat spíš jako králík, který každý den chroupe list salátu. Máme pro vás hned několik tipů, jak můžete dát zeleninovému salátu nový šmrc a hlavně potěšit své chuťové buňky.

Saláty s grilovanou zeleninou

Se začínající grilovací sezonou nezapomínejte i na saláty z grilované zeleniny, teplé saláty mají své kouzlo a grilovaná zelenina má i lepší chuť. Na gril jsou vhodná rajčata, papriky, cukety a kukuřice. Z této zeleniny pak jednoduše připravíte i teplý lahodný salát, který můžete doplnit jak klasickou kyselou zálivkou, nebo jen lehce zakápnout olivovým olejem a posypat parmezánem. Uvidíte, že se po takovém salátu jen zapráší.

Netradiční ančovičky

Do běžného salátu zkuste přimíchat i několik nadrobno nakrájených ančoviček. S výsledkem budete mile překvapeni. Ančovičky dodají salátu nový rozměr, vynikající jsou například i v bramborovém salátu.

Nezapomínejte na bylinky a koření

Bylinky a koření jsou základem každé kuchyně, tak proč by měli chybět v salátu. Do zeleninového salátu je vhodný například rozmarýn, bazalka, saturejka, petržel, kopr nebo libeček. Když už jsme naťukli to koření, vynikajícím zpestřením je také kari, kurkuma a chilli, dodají salátu vůni a chuť indické kuchyně. Navíc kurkuma a chilli jsou, známe pro své „tukožroutské“ účinky.

Kvalitní sýr

Do zeleninových salátů patří také sýr, když se hovoří o sýru, většina z vás si jistě představí balkánský sýr, ale tím to rozhodně nekončí. Do zeleninového salátu se skvěle hodí také sýr feta, kozí sýr, mozzarella, čedar a parmezán, je na čase vyzkoušet nové chutě. Tyto sýry můžete přidávat jak do studených tak i teplých salátů, kde se příjemně roztečou a celý salát příjemně rozvoní.

Přidejte bílkoviny

Základem každé diety jsou kvalitní bílkoviny, takže v salátu by nemělo chybět ani libové kuřecí maso, které opět nezapomeňte ochutit kořením a bylinkami. Pokud nejste milovníkem masa, můžete přidat do salátu například tofu, v salátu se bude vyjímat tofu uzené, které si nezasvěcený člověk snadno splete se sýrem.

Zálivky a dresinky

Častým úskalím salátů jsou majonézové zálivky a dresinky plné tuků a cukrů, ale i těm se můžete zdárně vyhnout a přesto se o ně nemusíte ochudit. Stačí, když kupované zálivky vyměníte za ty po domácku připravené. Máme pro vás jednoduchý tip jak nahradit majonézový dresink, tenhle si jistě zamilujete.

Napadlo vás někdy smíchat plnotučnou hořčici s bílým jogurtem? Pokud vás děsí slovo „plnotučná“, tak pro představu 10 g plnotučné hořčice obsahuje 42 kj oproti tomu 10 g majonézy obsahuje 276 kj a to je opravdu velký rozdíl. Tímto jednoduchým trikem snadno snížíte kalorickou hodnotu vaší zálivky, navíc bílý jogurt dodá ještě příjemnou porci bílkovin. A jak na to?

Jogurtová zálivka s hořčicí

Tahle zálivka nemá dané poměry, záleží jen a jen na vaší chuti. Základem je kvalitní bílý jogurt a plnotučná hořčice. Přibližně na malý kelímek jogurtu je jedna zarovnaná polévková lžíce hořčice. Tyto dvě suroviny spolu promíchejte, zakápněte pár kapkami čerstvé citronové šťávy a podle chuti osolte. Dále tuto základní zálivku můžete dochutit například pepřem, chilli, bylinkami a tak dále.

Jogurtová zálivka s medem

I tuhle zálivku uplatníte v zeleninovém salátu, nevěříte? Smíchejte jeden malý kelímek jogurtu s půl lžičkou medu, přidejte citronovou šťávu, sůl a pepř podle chuti a další zálivka je na světě. Obě jogurtové zálivky se také hodí ke grilovanému masu, uvidíte, jak snadné je zapomenout na majonézu.

Zdroj: www.essenundtrinken.de, www.eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat