Prostreno.cz

Síla devětsilu úspěšně bojuje s alergiemi

Sezonní alergie jsou často doprovázeny kýcháním, svěděním, rýmou, výtokem z očí, ospalostí, suchem v ústech či nevolností. Pokud jste jako většina a zajímají vás především antihistaminika, věřte, že existuje i jiná řešení. Už jste objevili kouzelný devětsil?

Devětsil je rod rostlin z čeledi hvězdnicovité. Používá se ke zmírnění zánětu, prevenci migrén, snížení symptomů astmatu, a dokonce k ochraně mozku a srdce před poškozením. V minulosti byla také používána k boji proti infekcím močových cest a horečkám. Její sílu určitě využijete i vy. K čemu konkrétně?

Léčba sezonních alergií

Alergická rýma, známá také jako senná rýma nebo sezonní alergie, je alergická reakce, která vede k příznakům, jako je kýchání, svědění pokožky či vodnaté oči. Přestože tradiční léčba zahrnuje léky, jako jsou antihistaminika nebo steroidy, kýženou úlevu nabízí i příroda.

V jedné studii ze Švýcarska, které se zúčastnilo 168 účastníků, se extrakt z devětsilu při léčbě senné rýmy ukázal jako stejně účinný – v porovnání s běžnými léky na alergii. Navíc se prokázalo, že devětsil v rámci studie neměl vedlejší účinky, čili nevyvolával ospalost ani únavu. Pro ty, kteří trpí sezónní alergií, je proto devětsil vynikající možností, jak snížit příznaky.

Uvolnění migrén

Citlivost na světlo a zvuk, závratě, nevolnost nebo zvracení. To jsou časté nežádoucí účinky migrén, se kterými si zmíněný devětsil poradí také. Výsledky studie publikované v časopise Neurologie poukazují na to, že zmíněná bylinka mírní příznaky bolehlavů o celých 48 %, což prokázal čtyři roky dlouhý experiment.

Snížení příznaků astmatu

Astma je běžným problémem na celém světě a postihuje přibližně 300 milionů lidí. Ale některé poznatky s jeho léčbou jsou slibné! Devětsil, užívaný v kombinaci s tradiční léčbou, prý pomáhá mírnit jeho příznaky a četnost. Vědci z německé univerzity v Heidelbergu, kteří se soustředili na 80 účastníků s astmatem, prokázali, že se již během pár týdnů užívání devětsilu věci obrací k lepšímu. Astmatických záchvatů je méně a mají hladší průběh. Výzkumníci proto tvrdí, že použití této bylinky s jinou léčbou může pomáhat se symptomy. A co dalšího zázračný devětsil umí?

Podle všeho chrání mozek, podporuje zdraví srdce, působí proti zánětům a zesiluje imunitní systém. Pokud nemáte zásoby oddenku z letošního března a dubna, nezoufejte. Od jara až do podzimu lze sbírat také list či květ.

Zdroj: www.firstaid.com, www.heatlhline.com, www.herbsforhealth.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat