Prostreno.cz

Březové listy odstraňují ledvinové kameny a tlumí bolesti hlavy

Že bříza je stromem, na který se hezky dívá, ale to je tak všechno? Opak je pravdou. Tahle kráska reguluje hladinu cholesterolu a uleví při revmatismu i osteoporóze. Navíc vás konečně zbaví lupů a urychlí růst vlasů!

Chodíte rádi na procházky do přírody? Pak je vysoká šance, že ve svém vycházkovém revíru potkáváte strom se štíhlým kmenem a výrazně bílou kůrou, která se po popraskání odlupuje ve formě příčných proužků. No samozřejmě, že máme na mysli břízu, úplně konkrétně tedy tu bělokorou. Proč tuto dřevinu nepřecházet bez povšimnutí, ale věnovat jí větší pozornost?

Košíky do ruky, vyhlašuje se sběratelská pohotovost!

Je známo, že bříza roste zejména v chladnějších oblastech Asie a Evropy. V našich končinách na ni narazíte hlavně v nížinách, kde preferuje suché půdy. Náročná je také na světlo. Každý správný bylinkový fanoušek dává přednost sběru mladých listů, což je období od konce dubna zhruba do druhé poloviny května. Takže ano, na lov máte právě teď naprosto ideální podmínky! Bříza se následně, stejně jako mnoho jiných přírodních medikamentů, suší volně rozložená na provzdušněném místě, popřípadě v umělých podmínkách při teplotě do 40 °C. K čemu všemu se hodí?

Stopka problémům se žaludkem i pohybovým aparátem

Listy břízy obsahují celou řadu prospěšných látek, mezi kterými nechybí ani vitaminy a minerály. V medicíně, farmacii i lidovém léčitelství se používají zejména při nemocech vylučovacích orgánů, žaludečních a střevních potížích nebo hemeroidech. Vřele se ale doporučují i pacientům s otoky či nemocemi spojenými s bolestmi kloubů, jako je například dna, revmatismus či osteoporóza.

Bříza je vhodná také v případě kardiovaskulárních chorob, neboť přispívá ke snižování vysoké hladiny škodlivého cholesterolu. Dokáže zatnout tipec i migréně, což ví asi málokdo. Nutno podotknout, že náramně zapadá také do zkrášlující kosmetické péče.

Záchrana od lupů i pomalého růstu hřívy

Březový odvar báječně čistí a vyživuje pokožku hlavy, čímž zlepšuje celkovou kvalitu vlasů. Zároveň podporuje jejich růst a zabraňuje tvorbě lupů. Hravě si poradí rovněž s nadměrně se mastící korunou krásy. Tyto benefity získáte tím, že si jí budete oplachovat vlasy vždy po umytí. A čím častěji, tím samozřejmě lépe!

Zdroj: www.myoclinic.com, www.firstaid.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat