Prostreno.cz

Všudypřítomný jetel čistí krev a léčí kašel

Ten, kdo jetel považuje za obyčejný plevel, se plete na celé čáře. Vždyť pomáhá na gynekologické potíže, bronchitidu i kožní neduhy. Navíc podporuje klidný spánek a přijde k duhu i při bodnutí hmyzem.

Bylinkářská sezona je v plném proudu. Ani vy si nenecháte ujít příležitost „ulovit“ si ve volné přírodě osvědčená léčiva, na která spoléhaly už naše babičky a prababičky? Pak byste určitě neměli propásnout období jetele. Proč se vyplatí mít i tento poklad v domácí lékárničce? A kde ho vlastně najít?

Směr louky a pastviny

Jetel luční si lze splést opravdu jen těžko. Jde o deset centimetrů až jeden metr vysokou vytrvalou bylinku s plazivým oddenkem, z něhož „vyčuhuje“ přízemní růžice listů. Drobné purpurové až červené, zřídka však i bílé květy jsou pětičetné a uspořádané v kulovitých hlávkách.

Jetel hojně roste na slunných loukách, pastvinách a u cest, na jeho vyšlechtěnou formu však můžete narazit i na polích. Rostlina, kterou mnozí považují za obyčejný a nicneříkající plevel, se sbírá hned ze začátku kvetení, což je zhruba od května. Celé hlávky se po seříznutí nebo odštípnutí suší v provzdušněném prostoru, popřípadě v umělých podmínkách, a to při teplotě do 35 °C. Co všechno dokáží léčit? Zrovna málo toho není!

Pomocník se specializací na gynekologii

Jetel je lidovými léčiteli doporučován při gynekologických a vaginálních zánětech. Jeho schopnosti však ocení i ženy, které trápí nepříjemné příznaky spojené s menopauzou či klimakteriem. Zajímavě barevná bylinka také posiluje organismus, proto je dobré užívat ji v rámci rekonvalescence po dlouhých a vleklých nemocech. Luční zázrak se osvědčil i v léčbě kašle, a to jak toho „normálního“, tak i černého, se kterým není žádná legrace. Tím ale schopnosti zdaleka nejsou u konce.

Kvalitní spánek a stopka kožním obtížím

Jetel přijde vhod i v případě bronchitidy, tedy zánětu průdušek. Jelikož má detoxikační vlastnosti, dokáže pročistit krev i játra, čímž se zlepší jejich funkce. Aby toho nebylo málo, hodí se také při problémech s lymfatickým systémem a lymfatickými žlázami. Čaj má taktéž zklidňující účinky, proto pomáhá při usínání a podporuje nerušený spánek. Zevně se jetel užívá k obkladům při artritických bolestech a na omývání ekzémů, včetně lupénky. Čerstvé květy se přikládají na hmyzí bodnutí. Jak vidno, tento poklad se doma vážně šikne – a to v mnoha situacích.

Zdroj: www.cleveland.com, www.healthline.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat