Prostreno.cz

Využití bazalky na maximum

Svůdná vůně bazalky je prostě všudypřítomná: na zahradě, na zemědělském trhu a dokonce i v supermarketu. Platí, že čím méně se vaří, tím je opojnější. K čemu všemu se dá využít? Bude vám sedět v koktejlech, másle i zmrzlině!

Bazalka může pomoci zvýšit antioxidanty ve vašem jídle. Tyto antioxidanty, také známé jako karotenoidy, bojují proti oxidačnímu stresu v těle a mohou ho chránit před chronickým onemocněním. Již jste vyzkoušeli salát Caprese a nic dalšího vás nenapadá? Naštěstí existuje pár tipů, díky kterým z bazalky využijete maximum! Co byste určitě měli zkusit?

Tolik oblíbené pesto

V obchodě stojí hříšné peníze. Radši si připravte vlastní! Použijte k tomu sůl, olivový olej, česnek, bazalkové listy, strouhaný parmazán a piniové oříšky. Rozmixovaný výsledek můžete nadávkovat do zásobníků na led a zalít olivovým olejem. Vždy pak budete mít po ruce „páku“ k doladění těstovin, polévek, pečeného lososa či rizota.

Bazalkové máslo

Stačí mít po ruce kostku změklého másla, bazalkové listy, sůl a česnek. Vše rozmixujte ponorným mixérem a nechte ztuhnout. Touto dobrotou potěšíte každou návštěvu, která si pochutná na rozpečené vece s bazalkovým máslem! Ideální pohoštění grilovacích večírků!

Koktejly

Jasně, že bazalka není to stejné co koktejlová třešeň, nicméně obojí může měnit chuť letních drinků a koktejlů. Stačí přidat pár lístečků přímo do vybraného alkoholu. Uvidíte, že díky nim prožije takovou krásnou metamorfózu třeba jahodový spritzer.

Jednoduchá limonáda

Bohatou a jednoduchou limonádu vytvoříte kombinací dvou částí cukru na jednu část vody. Přidejte pár větviček bazalky a nechce vychladit. Poté bylinku vyndejte.

Zmrzlina

Pokud jste nikdy neměli bazalkovou zmrzlinu s jahodami, o dost jste přišli. Promixujte jahody, cukr, hrst lístků bazalky, vodu a citronovou šťávu. Nalijte do plastové misky a nechte ztuhnout. Místo jahod můžete použít broskve, švestky, nektarinky nebo borůvky.

Salsa verde

Italská salsa verde (odlišná od mexické verze) se klidně může zabydlet i u nás doma. Použijte bazalku, červený pepř, ančovičky, česnek, olivový olej, sůl a pepř. Rozmixujte a podávejte k masu, rybám či nachos. Ostatně, například v proslulé restauraci Barbuto v New York City tuhle salsu přidávají ke kuřeti…

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat