Prostreno.cz

Rozrazil lékařský vyčistí krev a pomůže s nespavostí

Ještě jste o účincích rozrazilu nikdy neslyšeli? Pak vás asi překvapí, že dokáže čistit krev, regulovat hladinu cholesterolu a zatočit se zažívacími potížemi. Poradí si také se zánětem močových cest, ekzémem a nespavostí!

Od května do srpna máte ideální příležitost nasbírat si rozrazil. Na tuto bylinku nedali dopustit už staří Římané, kteří ji nazývali „lékem na všechno“. Kam přesně pro ni do přírody vyrazit a co všechno léčí? Pište si…

Medikament z luk a pastvin

Na rozrazil je díky jeho modrofialovým květům opravdu radost pohledět. Zpravidla roste od nížin až do podhůří, zejména pak na sušších místech, loukách, pastvinách a mezích. Potkat ho klidně můžete i ve světlých lesích, a to společně s vřesem. Nať se vždy sbírá v době v kvetení, což je období od pátého do osmého měsíce roku.

Při „lovu“ buďte maximálně obezřetní, rozrazil se totiž musí odtrhávat opatrně, aby se nepoškodil oddenek, ze kterého vyroste nať i v dalších letech. Získaný „materiál“ se následně suší v provzdušněném prostoru, nebo v umělých podmínkách – teplota by však nikdy neměla přesáhnout 40 °C. A jak je to s léčivými účinky?

Pomocník při zánětech, astmatu i kašli

Možná vám při návštěvě lékárny neuniklo, že rozrazil lékařský je součástí různých čajových směsí užívaných při jarní avitaminóze. Sám o sobě je přednostně využíván při zánětech močových cest, neboť má močopudné, dezinfekční a protizánětlivé účinky. Ocení ho ale i pacienti zasažení nemocemi dýchacích cest, protože při astmatu i kašli podporuje vylučování hlenu. Rozrazilu se připisuje také schopnost čistit krev a snižovat hladinu cholesterolu. Je to všechno? Ale kdepak, s výčtem jeho úžasných vlastností jsme vlastně teprve na začátku.

Uspávací zlepšovák i krotitel nervozity

Rozrazil nezklame ani toho, koho trápí kornatění tepen, chronický ekzém, špatně se hojící rány či svědění stařecké kůže. Rovněž je báječným prostředkem nejen na střevní potíže, ale i neklid, nervozitu a nespavost, jelikož vykazuje mírně sedativní účinky. Lidoví léčitelé se domnívají, že modrofialová bylinka nesmírně prospívá paměti a zatočí s pocity přepracovanosti. Nutno zmínit i fakt, že podporuje léčbu žloutenky, pomáhá vylučovat ledvinové kameny a uplatní se při revmatismu. Stačí vám tyto argumenty k tomu, abyste pro rozrazil co nevidět vyrazili?

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com, www.verywellhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat