Prostreno.cz

Nezmeškejte sběr mateřídoušky. Pomáhá při revmatismu

Ještě pořád vás doslova válcuje jarní únava? Pak si rychle naordinujte mateřídoušku, která proti pocitu vyčerpání spolehlivě zabojuje. Ale hodit se vám může i v případě akné, průjmu nebo nemocech močového ústrojí!

Narazili jste při poslední procházce v přírodě na mateřídoušku úzkolistou? Pak se na „místo činu“ brzy vraťte s košíkem, ve kterém si její zázračnou nať přineste domů. Co všechno tato bylina, známá také pod lidovými názvy, jako jsou chodec, žadovník, douška mateří nebo mateřinka, dokáže? Její schopnosti berou dech!

Směr suché porosty a hlinité půdy

Mateřídouška úzkolistá je polokeř s částečně poléhavými stonky. Často se rozrůstá do hustých a polštářových trsů, takže jde jen stěží přehlédnout. Daří se jí na okrajích cest, zpravidla v suchých nebo polosuchých porostech, ovšem hojně se vyskytuje i na písčitých a hlinitých půdách. Mateřídoušková nať se sbírá krátce před květem nebo za květu, což je právě teď. Seřezávají se vršky asi pět centimetrů nad zemí. Následně se suší, a to buď ve stínu a v průvanu, nebo v umělých podmínkách při teplotě do 35 °C. Co se získaným materiálem?

Lepší omáčky a lahodnější nádivky

Jako koření má tato bylinka podobné použití jako tymián, takže se skvěle hodí do vývarů, omáček, pečeného či vařeného masa, popřípadě do masových nádivek. I pro vyznavače zdravé stravy máme dobrou zprávu, neboť ji lze přidávat také do různých zeleninových salátů. Kromě toho, že mateřídouška dokáže povznést chuť připravovaných pokrmů na vyšší úroveň, je také spolehlivým léčitelem. S jakými neduhy si hravě poradí?

Konec kašle, průjmu i únavy

Vzhledem k tomu, že douška mateří, jak se jí občas říká, působí protibakteriálně, protivirově a protiplísňově, využívá se jako kloktadlo ke zmírnění bolesti při zánětech krku a ústní dutiny. Zabírá však i na kašel a zažívací potíže, konkrétně pak průjmy, žaludeční křeče, plynatost i nadýmání. Vhod přijde také lidem, které trápí únava, přecitlivělost či nervové vyčerpání. Mateřídouška si zároveň poradí i s ekzémy a vyrážkami. To ale ještě pořád není všechno…

Lék, co ženy ocení

Oblíbená bylinka se umí uplatnit i při bolestivé menstruaci, nemocech močového ústrojí, svalových slabostech a revmatismu. Vsadit na ni můžete i v případě akné, nespavosti, astmatu, nachlazení nebo epilepsie. Lidoví léčitelé přísahají, že funguje i na zápal plic a ulevuje pacientům po cévní mozkové příhodě. Jak vidno, pole působení mateřídoušky je skutečně široké. Tak si udělejte pořádné zásoby!

Zdroj: www.firstaid.com, www.herbslife.com





Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat