Prostreno.cz

Potraviny, které se vyplatí mít doma vždy po ruce

Moudrý řecký lékař Hippokrates už před 2000 léty prohlásil: „Nechť je lék potravou a potrava lékem". Nejnovější vědecké studie a poznatky moderní medicíny mu dávají za pravdu. Pestrá a zdravá strava pomáhá předcházet nejrůznějším nemocem a také napomáhá k celostní léčbě.

Moudrostí o vhodné skladbě našeho jídelníčku už bylo napsáno mnoho užitečných rad a postřehů. Ze správné skladby potravin vycházejí mimo jiné i kořeny alternativních směrů léčby. Například tradiční čínská medicína se velkou měrou obrací právě ke správně zvoleným potravinám. Další alternativní směr – ajurvéda také při svých holistických postupech léčení a uzdravování připisuje správným potravinám velký význam.

Důležité je, aby náš jídelníček obsahoval dostatečné množství nezpracovaných potravin: čerstvé ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy, semínka, celozrnné obiloviny, čerstvé libové červené maso, ryby, drůbež a vejce. Nezpracované potraviny totiž obsahují důležité živiny, které ve zpracovaných potravinách chybějí. Máme pro vás hned několik potravin, které se vyplatí mít vždy doma po ruce.

Avokádo

Toto exotické ovoce je bohaté na rostlinné steroly, které blokují vstřebávání cholesterolu a také protirakovynotvorných antioxidantů. Obsahuje mimo jiné zdravé rostlinné tuky, kyselinu listovou, vitamin A a draslík.

Tip: Rozmačkané avokádo zdravě nahradí například margarín, touto snadnou avokádovou pomazánkou obohatíte nejen své chuťové buňky, ale také uděláte něco dobrého pro své zdraví.

Batáty

Sladké brambory, které v našem jídelníčku představují významnou složku. Obsahují hodně draslíku, betakarotenu a vlákniny, která na sebe váže přebytečný cholesterol. Díky tomu předchází zácpě a také významně snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a srdečních chorob.

Tip: Kromě vaření v malém množství vody můžete batáty použít také při přípravě špízů, stačí potřít olejem a posypat oblíbenými bylinkami.

Borůvky

Díky velkému obsahu antioxidantů nám poskytují dostatečnou prevenci pro vznik většiny závažných civilizačních chorob. Spolu s brusinkami výrazně posilují systém ledvin a pomáhají při onemocnění močových cest.

Tip: Připravte si ledové kostky! Do tvořítka na led vložte pár borůvek a zalijte domácí citronádou a dejte zamrazit. Báječně využijete při přípravě letních osvěžujících nápojů.

Brokolice

Tato zelenina obsahuje velké množství vitaminu C přibližně stejně jako dva velké pomeranče. Dále vyniká vysokým obsahem kyseliny listové a betakarotenu. Preventivně působí proti všem typům rakoviny.

Tip: Růžičky a stonky brokolice vařte v páře 3–4 minuty, nechte zchladit a zakápněte citronovou či limetkovou šťávou. Snadno vykouzlíte zdravou příloha k masu nebo rybě.

Červené víno

Víno snižuje škodlivý LDL cholesterol a pozitivně ovlivňuje dobrý HDL cholesterol. Omezuje riziko vzniku chorob srdce, výrazně zpomaluje růst rakovinných buněk. Významně napomáhá při prevenci vzniku demence.

Tip: Víno pijte v malých dávkách po jídle, vybírejte si vždy kvalitní vína, pozor na stolní vína, která jsou plná sodíku.

Česnek

Působí proti bakteriím, virům, plísním, je to takové přírodní antibiotikum. Prosívá srdci, cévám a tepnám. Také mírně snižuje hladinu cholesterolu, napomáhá ředění krve, působí proti vzniku krevních sraženin. Výrazně omezuje vznik rakoviny žaludku, konečníku, tlustého střeva a prostaty.

Tip: Konzumujte nejméně jeden stroužek česneku denně, volba užití je jen na vás.

Luštěniny

Hrách, čočka a fazole oplývají bohatstvím, jako je kyselina listová, vitaminy skupiny B, vitaminy A a C a také bílkovinami. Dále obsahují vysoký podíl železa. Rozpustná vláknina obsažená v luštěninách přímo nasává cholesterol a naprosto přirozenou cestou ho odplaví dříve, než stihne přilnout na stěny tepen. Vláknina z luštěnin udržuje zdravou hladinu cukru v krvi.

Tip: Pokud trpíte potížemi s nadýmáním, slijte několikrát vodu, ve které luštěniny namáčíte před samotným vařením.

Hořká čokoláda

Čokoláda je bohatá na flavonoidy – antioxidanty snižující krevní tlak. Brání také při vzniku krevních sraženin, snižuje usazování špatného cholesterolu na stěnách tepen. Významně eliminuje záněty.

Tip: Užívejte si a mlsejte, kupujte vždy kvalitní čokoládu, která má minimálně 60 % kakaa. Tady platí čím vyšší je obsah kakaa tím lépe.

Mrkev

Denně zkonzumovaná jedna syrová mrkev dodá organismu téměř všechen potřebný vitamin A. Lépe je konzumovat mrkev syrovou než vařenou či jinak tepelně upravenou. Mrkev obsahuje betakaroten a další významné vitaminy. Pomáhá eliminovat vznik šedého zákalu, snižuje cholesterol a chrání proti karcinomu plic.

Tip: Pokud přece jen budete mrkev vařit dejte do nádoby co nejmenší množství vody a vařte vždy pod pokličkou. Mnohem vhodnější je příprava mrkve v páře.

Kurkuma

Toto úžasné koření obsahuje velké procento protirakovinných látek. Tlumí záněty, pomáhá při léčbě lupénky. Nyní probíhají výzkumy, zda kurkuma může být nápomocná při léčbě Alzheimrově chorobě.

Tip: Kurkumu můžete přidávat do rýže, červené čočky a fazolí. Zkrátka fantazii se meze nekladou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat