Prostreno.cz

Zdravotní účinky obyčejného pórku

Až už jde o nevzhledné křečové žíly, prevenci srdečních chorob či posílení imunity, pór zahradní vás zaručeně nezklame. Získáte z něj také širokou škálu důležitých živin, bez kterých se váš organismus zkrátka neobejde!

Z botanického hlediska patří pórek do stejné rodiny s česnekem, cibulí, šalotkou a pažitkou. Některé prameny uvádějí, že byl pěstován již ve starověku, a to Egypťany, Řeky a Římany. Kdysi se věřilo, že tato zelenina posiluje tělo i ducha. A víte, co? Moderní věda to jen potvrzuje! Proč byste pór zahradní měli zařadit do svého jídelníčku i vy?

Šťavnatý multivitamin k pohledání

Hlídáte si příjem všech důležitých živin? Děláte jen dobře. O důvod víc, proč si na pórkovém „zelenáči“ pochutnávat pravidelně. Už jste někdy slyšeli o tom, že je báječným zdrojem vitaminu C, K a B6? Nabízí vám však i požehnané množství draslíku, vápníku a fosforu, nechybí v něm ani kyselina listová a polynenasycené, tedy zdraví prospěšné tuky.

Vítaná prevence srdečních chorob

Již několik odborných studií poukázalo na to, že pórek má významný vliv na snižování krevního tlaku, čímž pomáhá zabránit kardiovaskulárním chorobám, jako je třeba arterioskleróza, mrtvice či srdeční selhání. Dejte si tedy rostlinu z čeledi amarylkovitých ještě dnes. Čistě pro jistotu! Koneckonců, je to pro vaše dobro…

Efektivní posilovač imunity

Pór zahradní je skutečně vynikajícím bojovníkem proti mikroorganismům, jež mají prsty v celé řadě zdravotních komplikací. Díky jeho schopnostem a unikátnímu složení zlepšuje obranyschopnost těla před napadením různých bakterií, virů, infekcí a nevítaných breberek, ze kterých nic dobrého nekouká. Neváhejte ho tedy pozvat na palubu!

Prostředek na křečové žíly. No vážně

Co si budeme namlouvat, varixy neboli „křečáky“ nejsou žádnou hitparádou. Způsobují pořádné vrásky i vám? Kromě toho, že můžete nosit speciální punčochy a užívat léky, se pomoc nabízí i jinde. V tomto případě ji představuje zelený přírodní poklad, který díky vysokému podílu účinných aktivních látek působí proti nadměrnému zahušťování krve.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealrh.com





Celkem 2 komentářů

Miroslav Blažek
30.05.2022

Tip na večeři

Více tipů

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat