Prostreno.cz

Metabolismus zrychlí led

Že se teď hubnutí a metabolismus skloňuje ve všech pádech, to je nad slunce jasné. Vždyť doba dovolených se nezadržitelně blíží! Co pro sebe v tomhle směru můžete udělat? Jezte více luštěnin, libového masa a ryb. A nezapomeňte to spláchnout pěkně studeným nápojem!

Když se řekne metabolismus, každého asi automaticky napadne spalování kalorií. Jenže je to tak jednoduché? Vlastně vůbec ne. Jde o soubor různých enzymových reakcí, který je ovlivněn mnoha faktory – třeba úrovní fyzické aktivity jedince, jeho věkem nebo pohlavím. Svou roli zde sehrává také velikost a stavba těla, genetika i hladina hormonů. Ptáte se, jak se takový metabolismus dá urychlit, čímž se podpoří hubnutí? Zkuste na to jít třeba takhle…

Zaměřte se na bílkoviny

Jednou z možností, jak látkovou přeměnu patřičně nakopnout, je konzumace dostatečného množství bílkovin. Mimochodem, tyto živiny jsou klíčové i při budování svalů, takže to můžete vzít „jedním šmahem“. Teď si možná říkáte, kde takové proteiny hledat. Jejich bohatým zdrojem jsou ořechy, luštěniny i ryby – zejména pak makrela, sardinky a tuňák. Do svého jídelníčku nezapomeňte zařadit také sóju a libové maso. Odměnou vám bude i zvýšení energetické hladiny, protože bílkoviny pomáhají udržovat stabilní hadinu cukru v krvi.

Nevzdávejte se své oblíbené kávy

Neumíte si existenci bez černého zlata ani představit? Pokud máte kávu nejraději černou a bez cukru, není důvod na ni zanevřít. Právě naopak! Jistá americká studie, do níž bylo zahrnuto sto jedinců z řad obou pohlaví, prokázala, že pijani „čistého“ aromatického nakopávače mají menší obvod pasu i nižší index tělesné hmotnosti. Odborníci si to vysvětlují tím, že kofein v kávě urychluje oxidaci tuků i metabolismus, a to o celých 25 %.

Udělejte si pořádné zásoby ledu

Všechno, co sníte či vypijete, se vaše tělo snaží „hodit“ do teploty, která je pro něj přijatelná. Tento proces pořádně zaměstná metabolismus a spaluje kalorie, které jsou k termoregulaci přirozeně využívány jako pohon. Je tedy jasné, že čím studenější pokrm nebo nápoj, tím lepší efekt. Přidávejte si tedy do drinků led, tudy vede cesta! Nutno zmínit, že to funguje podobně i se studenými potravinami. Nemáte zrovna chuť na ledově vychlazený jogurt?

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat