Prostreno.cz

Poznejte úžasné schopnosti petržele

Petržel má ve světě dlouhou tradici. A není se vlastně čemu divit! Vždyť nabízí skutečně velké množství živin, přátelskou pomoc při hubnutí i prevenci vážných onemocnění. Co o tomto přírodním „medikamentu“ možná nevíte?

Pěstujete si doma petrželku? To je dobrá zpráva. Aromatická bylinka pocházející z jižní Evropy má totiž zajímavé léčebné vlastnosti. Jaké zázraky dokáže v kuchyni i s vaším zdravím? Pojďme si na ně společně posvítit!

Multifunkční ochucovadlo, co nezná hranic

Mnohdy opomíjená petržel se dá přidávat prakticky do všech pokrmů, na které si jen vzpomenete. Pozvedne chuť polévek, omáček, dušených, pečených i mletých mas. Nanejvýše vhodná je také do salátů, k rybám, drůbeži, zvěřině i houbám. Rozhodně nešlápnete vedle ani v případě, že s ní ochutíte rýžové, sýrové a vaječné speciality, luštěniny, těstoviny nebo nádivky. Nutno podotknout, že petržel lze využít v čerstvém i sušeném stavu, někteří si ji dokonce zamrazují „na horší časy“, což vůbec není marný nápad.

Zásobárna prospěšných látek, kterou vaše tělo ocení

Dvouletá rostlina z čeledi miříkovitých má famózní nutriční složení. A to úplně bez nadsázky. Obsahuje totiž celou řadu vitaminů, jmenovitě pak A, C, B1, B2, B3, B6 a E. Pokud jde o minerály, skrývá se v ní nemalé množství vápníku, hořčíku, draslíku a fosforu. V petrželi není nouze ani o kyselinu listovou, antioxidanty a aminokyseliny, proto je doporučovaným lékem na mnoho zdravotních komplikací. Kterých konkrétně?

Prostředek na špatné trávení i ledvinové kameny

O petrželi je známo, že povzbuzuje trávení i vylučování moči, pomáhá při močových kamenech, zánětech prostaty i menstruačních potížích. Zároveň podporuje obranyschopnost těla, chrání buňky před rakovinovým bujením, detoxikuje a posiluje kosti. Platí také za prevenci osteoporózy a kardiovaskulárních chorob. Jelikož vykazuje antiseptické a antibakteriální účinky, je velice efektivní v boji se střevními parazity. Petržel má také schopnost prokrvovat pohlavní orgány, tudíž je považována za přírodní afrodiziakum.

Pomocník v těžkých časech diety

Ve starém Římě se věřilo, že okusování listů petržele zlepšuje intelekt a paměť. V dnešní době se jí přisuzuje spíše magická moc v otázce hubnutí. Protože je tato nenápadná rostlinka silným antioxidantem, „dohlíží“ na správné metabolické funkce. Odborníci si ji dokonce spojují se sníženou chutí k jídlu, což vylučuje časté návštěvy ledničky a mlsání nedietních potravin.

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com





Celkem 10 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat