Prostreno.cz

Chemický detox začíná u šamponů a laků na nehty

Připraveni k chemické detoxikaci? Newyorská společnost Made Save, která se zabývá přírodní kosmetikou, sestavila seznam nejhorších toxinů, kterým je dobré se vyhnout. Které to jsou?

Každý rok ochránci přírody a lidského zdraví nabádají k pozornosti vůči škodlivým chemikáliím, které se vyskytují ve výrobcích i potravinách denní potřeby. Pokud jde o chemické látky, doporučuje zmíněná společnost prvotně se začít soustředit na ty látky, které nejsou povolené v certifikovaných produktech Made Save. V čem všem je najdete?  

Tajemství šamponů (i těch dětských)

Formaldehydové složky se obecně používají jako konzervační látky. Způsobují podráždění očí, nosu a krku a mnoho studií ukazuje, že se podílejí i na alergických kožních reakcích a vyrážkách. Není náhoda, že formaldehyd je uveden jako známý karcinogen – aspoň podle amerického Národního toxikologického programu a Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny. Kde na vás číhá?

Formaldehyd a konzervační látky uvolňující formaldehyd se nejčastěji objevují v šamponech, lacích na nehty, lepidlech na nehty a řasy. Vždy, když si kupujete nový produkt, zkontrolujte, zda neobsahuje „toxické trio“, tedy formaldehyd, dibutyl ftalát a toluen.

Osobní péče a voňavé libůstky

Ftalát je běžně využívaný jako vonný nosič, který má zpříjemnit aroma toho či onoho výrobku. Bývá spojován s celou řadou zdravotních problémů, včetně narušení endokrinního systému (vývojové a reprodukční toxicity) nebo dětského astmatu. Dokonce prý snižuje počet spermií a může ovlivnit funkci štítné žlázy. Běžně jej „potkáváte“ ve vonných výrobcích, tedy kosmetice osobní péče. Chcete-li se ho zbavit, používejte pouze ty produkty, jejichž vůně pochází z čistých silic. Snažte se také jíst méně potravin zabalených do plastů.

Zubní pasty a ústní vody

Chemická sloučenina 1,4-dioxan (někdy jen dioxan) je kontaminující látka, která se vytváří, když se některé složky společně smíchají v procesu nazývaném etoxylace. 1,4-dioxan je přitom uveden jako známý karcinogen. Nejčastěji se vyskytuje ve výrobcích, jako jsou šampony, sprchové gely a prací prostředky. Nalezen byl i v zubních pastách, ústních vodách, deodorantech a barvivech na vlasy. Tak už víte, proč je nebezpečné mít doma produkty, které obsahují látky končící na „xynol“?

Oční stíny a to ostatní

Kyselina perfluoroktanová, běžně známá jako PFOA, je endokrinní látka spojená s rakovinou. Navíc je perzistentní (což znamená, že zůstává v životním prostředí) a bioakumuluje (působí v lidském těle dlouhou dobu). PFOA se přitom používá při výrobě nádobí s nepřilnavým povrchem, nebo v kobercích a nábytku ošetřeném vůči skvrnám. Může se dokonce objevit i v make-upu, očních stínech a krémech proti stárnutí. Znáte ji?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat