Prostreno.cz

Sezona prospěšné divizny je tu

Už jste při procházce zaregistrovali velikána se žlutými květy? Pak jde nejspíš o diviznu, která léčí kašel i revmatismus, urychluje hojení ran a posiluje slabou menstruaci. Hravě si poradí také s bércovými vředy, tak si ji neváhejte nasbírat do zásoby.

Divizně velkokvěté se někdy říká královská svíce. Je pravdou, že tohle lidové oslovení má svůj skrytý význam, neboť kdysi se její dlouhé lodyhy používaly jako pochodně. K čemu se rostlina, která dle mnohých pověr ochraňuje před zlými duchy a ďábelskými silami, dá využít dnes?

Lesy, louky a stráně jako domov pokladu

Dvouletá bylina s vřetenovým kořenem je teplomilným druhem, proto roste zejména na slunných místech. Obvykle ji potkáte při okrajích lesů, na mezích, stráních nebo u cest. Pokud diviznu spatříte na polích, což není nijak výjimečné, jde o její vyšlechtěnou odrůdu s delšími a širšími květenstvími. Každopádně, ať už je kdekoli, vždy je pro svou výšku vidět hezky zdaleka, takže ji nemůžete přehlédnout.

Pravidla sběru a sušení. Ty musíte znát

Ačkoli dříve se k léčebným účelům běžně používaly spíše listy, dnes sbíráme hlavně její květy, a to v období od května do září. Nutno zmínit, že květ divizny má své charakteristické specifikum, jelikož se ráno otevře a k večeru opadává, tudíž je nutné ho z rostliny sklízet postupně každý den. Sušení by pak mělo proběhnout co možná nejrychleji, buď v tenké vrstvě na slunci, nebo umělých podmínkách, ideálně pak při teplotě do 50 stupňů Celsia. Dobře usušený „materiál“ má jasně žlutou barvu, medovou vůni a nasládlou chuť. K čemu všemu se vám doma může hodit?

Na kašel, astma i špatně se hojící rány

Divizna je osvědčeným přírodním lékem na nemoci dýchacích cest, báječně se tedy uplatní při léčbě kašle, bronchitidy a astmatu. Vzhledem k tomu, že působí močopudně, přispívá k očistě celého systému. Pomůže také pacientům s revmatismem a svalovými bolestmi. Nenechá ve štychu ani toho, kdo se potýká se špatně se hojícím poraněním či bércovými vředy. Ženám divizna přijde vhod při slabé menstruaci a nevolností s ní spojenou. Zázračná rostlina rovněž uvolňuje žaludeční křeče a vyřeší problém se zánětem hrtanu.

Zdroj: www.heathline.com, www.wikipedia.org





Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat