Prostreno.cz

Znamení, že vám v těle chybí Hořčík a k čemu je vlastně dobrý

V případě nedostatku hořčíku jde o vyšší riziko rakoviny a srdečních chorob. Ale v sázce je i zhoršený zrak či vývoj krevních sraženin!

Hořčík je jedním z životně důležitých minerálů – a to úplně bez nadsázky. Tato živina je nezbytná pro správnou funkci více než 200 enzymů, přičemž má velký vliv na kondici cév, svalů, kostí a zubů. Ovlivňuje však i regulaci hladiny cukru v krvi a vaši celkovou náladu. Rovněž se podílí na detoxikaci a podporuje bezproblémové trávení. Denní doporučovaná dávka hořčíku se pohybuje v rozmezí 150–300 mg. Máte ho dost?

Když je ve vzduchu hrozba

Podle názoru lékařů způsobuje nedostatek hořčíku vážné zdravotní komplikace. Hodně se mluví o zhoršených metabolických funkcích i zvýšeném riziku rakoviny, depresí, úzkostí, kardiovaskulárních onemocnění a migrény. Jedinci, kterým tento minerál v systému zoufale a dlouhodobě schází, často čelí nevolnosti, bolestem hlavy, zvracení, ztrátě chuti k jídlu, svalovým křečím nebo chronické únavě. Je tím výčet děsivé prognózy u konce? Bohužel nikoli…

Zhoršený zrak i lepivá krev

Žádnou výjimkou absence zmíněné látky nejsou ani záškuby v očích, vředy v ústech, rozmazané vidění, nepravidelný srdeční tep a změněná konzistence krve. Zní vám to nějak podezřele povědomě? Pak je docela dost možné, že „podmírou“ hořčíku trpíte i vy. A to se časem může zvrtnout i v něco horšího…

Krevní sraženiny? Bacha na ně

Pokud se množství této živiny ve vašem organismu nedá považovat za dostatečné, můžete snadno „vyfasovat“ i další vážné potíže. Dle mínění odborníků se mezi ně počítá třeba rozvoj astmatu, onemocnění ledvin i jater, osteoporózy, krevních sraženin, a v neposlední řadě také cystitidy, což je termín pro infekční zánět močového měchýře. Kde hořčík hledat, abyste předešli katastrofě?

Sázkou na jistotu je špenát i petržel

Nepostradatelný minerál naleznete v kapustě, rajčatech, červené řepě, brokolici, římském salátu, špenátu, avokádu, neslazeném kakaovém prášku, hořčičných semínkách, fenyklu a petrželi. Sáhnout můžete i po potravinových doplňcích, ale co si budeme povídat, přírodní zdroje jsou přírodní zdroje… Nebo to vidíte jinak?

Zdroj: wikipedia, názory autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat