Prostreno.cz

Návyky sabotující vaše dietní snažení

V obchodě se zaměřujete výhradně na nízkotučné potraviny? Ty vám ke štíhlosti vážně nepomohou – spíše naopak! Neschopnost shodit nadbytečná kila ale klidně může být i vizitkou toho, že ráno nemáte čas na snídani. A jak s tím vším souvisí spánek?

Zdravá strava, žádné přejídání a pravidelný pohyb – teorii hubnutí bezpečně známe všichni. Jenže proč to na vás nefunguje, i když všechna pravidla do puntíku dodržujete? Možná vám v dosažení vytoužených křivek brání jisté návyky, které veškerou vaši snahu zadupávají do země. Co přípravu na plavkovou sezonu totálně sabotuje?

Preferujete nízkotučné produkty. A to je špatně

Ve velkém nakupujete potraviny, které mají na obale uvedeno „nula procent tuku“? Pokud tak činíte s myšlenkou, že z těchto odlehčených variant je zkrátka nemožné přibrat, realita vás asi nepříjemně překvapí. Závěry studie publikované v časopise Journal of Marketing naznačují, že obsažená umělá sladidla v „dietním sortimentu“ zvyšují nejen chutě k jídlu, ale i riziko metabolického syndromu. To je stav, při kterém tělo přestává reagovat na inzulin, z čehož se časem může vyklubat i diabetes 2. typu. Aby toho nebylo málo, zmíněná sladidla jsou často spojována také s vývojem astmatu, vysokým krevním tlakem a srdečními chorobami.

Nesnídáte, protože máte naspěch

Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne – ať se to někomu líbí, nebo ne. Vynechávat ji je špatný zvyk v každém případě, a to nejen při plánované redukci váhy. Pomůže vám totiž zrychlit metabolismus a spalovat tuky – a neméně prospěšná je i pro duševní ostražitost. Takhle to vidí výživoví poradci, kteří by vás za ranní kručící žaludek rozhodně nepochválili. Někteří dokonce tvrdí, že jedinci, kteří nesnídají, jsou v odpoledních hodinách náchylnější k přejídání. A také prý mají zpravidla větší index tělesné hmotnosti.

Spíte málo a ke všemu nekvalitně

A teď ruku na srdce – kolik hodin obvykle denně prospíte vy? Pokud je to méně než šest hodin, žádný div, že kila navíc se vás drží jako klíště. Nedostatek nočního odpočinku může způsobit kromě jiného i hormonální nerovnováhu, která vám směle „přihraje“ častější pocity hladu. Závěry několika nezávislých studií dokonce naznačují, že dlouhodobá spánková deprivace zvyšuje pravděpodobnost nadváhy o přibližně 55 %. Stačí vám to jako varování?

Zdroj: www.fitforfun.com, www.healthline.com





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat