Prostreno.cz

Listy borůvky jsou účinné proti celé řadě nemocí

Myslíte si, že borůvkové listy se hodí jen k léčbě otravných aftů? Ani náhodou! Pročistí vám trávicí trakt, zlepší zrak a pomohou od svědivých vyrážek. Přijdou vhod také v případě průjmu a doporučují se i při diabetu 2. typu.

Někde je již možné natrhat si čerstvé, sladké a voňavé borůvky, které se dají využít nejen při pečení a vaření. Tam, kde se ještě nezamodralo, můžete zatím vyrazit alespoň na lov listů – a nejlépe ještě dnes. Věděli jste, že toto přírodní „léčivo“ bojuje proti celé řadě nemocí?

Poklad z lesa, který je teď plně k dispozici

Borůvka černá je bohatě rozvětvený keřík dorůstající do výšky až 50 cm. Roste téměř po celé Evropě, rozšířena je i v západní Asii a Severní Americe. Konkrétně u nás se hojně vyskytuje v nížinách i horských oblastech, a to převážně na kyselých půdách v podrostu jehličnatých nebo bukových lesů. Potkat se dá také v okolí rašelinišť a na skalnatých úbočích.

Borůvkové listy se sbírají dříve, než rostlina začne plodit, tedy od května do června. Následně se suší buď na slunci, nebo v umělých podmínkách, ideálně při teplotě do 40 stupňů Celsia. Dobře usušený materiál si zachovává zelenou barvu a nemá tendence k hnědnutí – to mějte na paměti. Kde všude se vámi získané listy dají uplatnit? Tohle si raději zapište…

Něco na zánět i problémy s trávením

Že borůvčí je dobré jenom na afty? Ale kdepak, i když tento „recept“ je možná ze všech nejznámější. Vzhledem k tomu, že tenhle „prášek“ má výborné protizánětlivé účinky, zaboduje také při průjmových onemocněních – u dětí i dospělých. Borůvkové listy jsou rovněž známé tím, že snižují koncentraci glukózy v krvi, což z nich dělá prvotřídní rostlinný prostředek při cukrovce. Ovšem i v případě zánětů močového měchýře nebo krku vás nenechají ve štychu. Tudíž je dobré mít je v domácích zásobách!

Záchrana od rýmy i dar pro oči

Odvar z listů borůvek zároveň funguje jako dezinfekce trávicího ústrojí. Mezi lidovými léčiteli se hovoří i o tom, že nesmírně prospívá zraku a zatočí s rýmou – tedy za předpokladu, že ho budete inhalovat. Co se týká vnějšího použití, tam je borůvčí účinné hlavně při kožních potížích, jako jsou ekzémy či lupénka.





Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat