Prostreno.cz

Červnový sběr tužebníku jilmového právě vrcholí

Nehodila by se vám doma bylinka, jež čistí krev, zlepšuje trávení, tlumí bolesti hlavy, léčí žaludeční vředy i různé záněty? Pak plně využijte sezony tužebníku, kterému se lidově říká chlapice. Co dalšího ještě umí?

Možná jste o tužebníku už někdy slyšeli, nicméně stále si nejste tak docela jistí, jak vypadá, kde roste a k čemu se hodí. Pokud máte zájem, nabízíme vám rychlé školení plné dobrých rad a hlavně užitečných informací. Tak si udělejte pohodlí, začínáme…

Aspirin z lůna přírody, co je na dosah ruky

Na méně známé, byť hodně účinné, bylince je zajímavé, že obsahuje různé flavonoidy a silice, jež vykazují hodně podobné účinky jako kyselina acetylsalicylová, což je základ léku Aspirin. Jde tedy o přírodní alternativu onoho medikamentu, kterou si můžete nasbírat – a zcela zdarma. V období do května do června se sklízí mladá nať tužebníku, od července lze vyrážet na plně rozvité květy. Ani potom ale nemusíte odkládat svůj bylinkový košík, po odkvětu, tedy v srpnu, se zase sbírá celý kořen. Podle čeho tento poklad bezpečně poznáte?

Typický vzhled, charakteristická vůně

Tužebník jilmový je vytrvalá bylina s plazivým článkovaným oddenkem. Stonek je vzpřímený, hranatý a v horní části rozvětvený. Listy jsou jednoduché, na spodní straně tmavozelené. Malé, vonné, bělavé až nažloutlé květy tvoří bohaté květenství. Tuto rostlinu potkáte v lesích a na písčitých a vlhkých půdách. Domovem tužebníku jsou většinou louky a pobřežní houštiny řek a potoků. Co všechno léčí?

Konec horečky, bolesti hlavy i pálení žáhy

Tužebník má mnoho úžasných vlastností, které jistě oceníte. Je možno podávat ho při horečce jakéhokoli původu. Vykazuje také silné protirevmatické účinky, tlumí bolesti hlavy i kloubů, zvláště vhodný je při infekci močových cest. Nenápadná rostlinka je zároveň lékem na žaludeční obtíže a vředy, zbaví vás pálení žáhy a možná i kil navíc – jelikož podporuje látkovou výměnu, je vřele doporučována při redukci váhy.

Spása při menstruaci i zánětech očí

Bylinka, které se daří ve vlhku, vám pomůže i tehdy, když vás zasáhnou kožní potíže nebo záněty očí. Navíc zlepšuje trávení, neboť upravuje a regeneruje střevní mikroflóru. Ve výčtech pozitiv nesmí chybět ani to, že čistí krev a tiší menstruační bolesti a křeče. No vidíte, tužebník jilmový vám v domácích zásobách prostě nesmí chybět!

Zdroj: www.wikipedia.org, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat