Prostreno.cz

Nejsou tuky jako tuky. Kterým byste se neměli vyhýbat

Pořád v tucích tak trochu tápete, proto raději odsuzujete všechny? Děláte chybu. Bez dostatku „hodných“ tuků se vám vzbouří hormony, což může způsobit poruchy menstruačního cyklu. V sázce je však i kondice vašich kostí!

Když se řekne tuk, automaticky si představíte nadváhu, celulitidu a depresi před zrcadlem? Ne tak rychle. Je totiž pravda, že nelze všechny tuky házet do jednoho pytle. Třeba ty „hodné“ vaše tělo nutně potřebuje k přežití i samotnému fungování. Kde je najdete a proč je jejich konzumace tolik zásadní?

Mějte jasno. Jednou provždy

Vezmeme to hezky stručně, jasně a bez zbytečné omáčky, souhlasíte? „Dobré“ tuky obsahují převážně mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny. Jejich zdrojem jsou například vlašské a lískové ořechy, mandle, ryby, sójové boby, lněná semínka, avokádo nebo olivový či řepkový olej. O těchto tucích je známo, že příznivě ovlivňují kardiovaskulární systém, přispívají k redukci škodlivého cholesterolu, zabraňují tvorbě krevních sraženin a pozitivně ovlivňují funkce mozku i očí. Co se stane, když jich v těle budete mít zoufalý nedostatek? Pak si zaděláváte na pořádné trable…

Absence důležitých vitaminů

Že stačí sníst nějaký ten vitamin – prostřednictvím potravin nebo doplňků stravy, a je vystaráno? Takhle jednoduché to bohužel není. Existují totiž takové, které jsou rozpustné jen v tucích. Konkrétně se jedná o vitaminy A, D, E a K. Je tedy jasné, že se sníženým množstvím tuků je pro organismus velmi obtížné tyto živiny absorbovat.

Rýsuje se vzpoura hormonů

Ačkoli je to možná k nevíře, absence „hodných“ tuků udělá zmatky i mezi hormony. Dotkne se to zejména testosteronu a estrogenu. Výsledkem pak může být porucha menstruačního cyklu nebo zhoršený stav kostí. Jak vidno, „hodné“ tuky jsou prostě potřeba. Když už se něčemu vyhýbat, pak těm „špatným“. Mimochodem, co byste o nich rozhodně měli vědět?

Zlo, kterému je lepší se vyhýbat

„Zlé“ tuky doslova překypují množstvím nasycených mastných kyselin a trans mastných kyselin. Odborníci varují, že jejich nadbytek zhoršuje zdraví srdce, zvyšuje hladiny cholesterolu a je příčinou obezity. Nasycené tuky číhají v třeba v másle, tučnějších sýrech i mase, plnotučném mléce, paštikách, sladkém pečivu a zákuscích. To jen, ať víte, kde se skrývá opravdový nepřítel…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat