Prostreno.cz

Fazolové lusky jako prevence proti rakovině

Už dlouho jste neměli fazolové lusky? To je ale strašná škoda, protože jsou skvělou a zajímavou přílohou k masu. Kromě lahodné chuti poskytnou i prevenci před rakovinou. S vaším zdravím toho ale dokáží mnohem víc!

Grilovací sezona je v plném proudu, takže z nejedné zahrady je při večeru cítit nádherná vůně připravovaného masa. Ta vaše není výjimkou? Co takhle si k poctivé „flákotě“ naservírovat i fazolové lusky? Grilovat je můžete také, ale výtečně chutnají i s parmskou šunkou, nebo s tymiánem a česnekem. To byste možná nevěřili, jak je tato příloha zdravá. Co všechno vám fazolové lusky nabízejí?

Zdravé a odolné kosti? Jasná věc

Vitamin K má mnoho funkcí, takže mít ho v organismu dostatek je pro zdraví naprosto klíčové. Kromě toho, že posiluje kosti, protože hraje důležitou roli při vstřebávání vápníku, působí preventivně proti různým infekcím. Je nezbytný i pro srážení krve a správnou funkci jater. Kde ho hledat? To je jednoduché – šálek fazolových lusků vám poskytne celých 20 % doporučovaného denního příjmu „káčka“. Dáte si říct?

Prevence rakoviny. Té je třeba využít

Fazolové lusky doslova překypují antioxidanty, které si odborníci spojují s prevencí rakoviny a sníženým rizikem rozvoje nádorů. Ovšem jelikož antioxidanty působí proti škodlivým účinkům oxidačních procesů probíhajících v organismu, chrání také srdce a posilují imunitní systém. Svým způsobem také zpomalují stárnutí. Tedy alespoň tak o nich smýšlejí vědci, kteří jim zasvětili celou řadu studií.

Podpora bystrého zraku, který se hodí vždycky

To, co je zelené, je skoro vždycky dobré pro oči. Platí to v případě špenátu, kapusty, ledového salátu, sušené bazalky i brokolice. Proč by tedy lusky měly tvořit nějakou výjimku? Tahle dobrota platí za bohatý zdroj luteinu a zeaxantinu, což jsou látky, které zvyšují vaši ochranu před onemocněním známým jako makulární degenerace. Příčinou je poškození oční sítnice, které může skončit i úplnou ztrátou zraku. Chcete se tomu vyhnout? Pak jezte fazolové lusky, co hrdlo ráčí!

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.eatthis.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat