Prostreno.cz

Do pohody vás vrátí chvilka na sluníčku

Zase máte náladu pod psa, o čemž se rychle přesvědčí každý, kdo se objeví ve vaší blízkosti? Neriskujte zhoršení pracovních i soukromých vztahů a hoďte se do pohody. Stačí k tomu pár maličkostí…

Potíže s partnerem, finance, nedostatek spánku, premenstruační syndrom – tohle všechno může způsobit podráždění. Když se k tomu navíc přidá úmorné vedro, nervózní šéf a hromada úkolů velikosti Sněžky, které musíte zvládnout ještě před dovolenou, nemůže se nikdo divit, že jste pod tlakem – a chytáte na první našlápnutí. Jak své nervy opět uklidnit? Držte se tohoto optimistického manuálu!

Nastavte své tělo slunci

Když svítí slunce, všechno je takové veselejší. A vy můžete být také! Hřejivé paprsky jsou fenomenálním zdrojem vitaminu D, který teď potřebujete jako sůl. Díky tomu, že „déčko“ zvyšuje hladinu hormonu serotoninu, dokáže poměrně rychle zahnat chmury a navodit lepší náladu. Ovšem oceníte ho i z jiných důvodů.

O tomto vitaminu je známo, že přispívá k prevenci cukrovky, srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny. Vědci se proto domnívají, že snižuje riziko předčasného úmrtí. Kdyby se náhodou a „jako na potvoru“ zatáhlo, tuto potřebnou živinu naleznete v lososu, vepřovém mase, vejcích, droždí, žampionech a v hovězích játrech. Nachází se také v mandlích, obilovinách, tofu a ovesných vločkách.

Pochutnejte si na rybě

Kdy jste si naposledy dali nějakého mořského živočicha? Pokud už je to pěkně dlouho, máte alespoň nápad na dnešní večeři. Tučné ryby, jako jsou například sardinky, makrela nebo losos nabízejí neskromné množství omega-3 mastných kyselin, jež mají velice příznivý vliv na duševní rozpoložení. Seznam jejich schopností je ovšem delší, než si možná myslíte.

Studie zveřejněná v odborném magazínu American Journal of Clinical Nutrition sděluje, že omega-3 mastné kyseliny urychlují metabolické funkce, čímž podporují hubnutí. Závěry jiného výzkumu, které byly publikovány v časopise Plos One, zase vypovídají o tom, že jedinci, kteří konzumují tyto kyseliny, mají lepší paměť zhruba o 25 %. Podle amerických vědců z Harvardovy univerzity navíc snižují pravděpodobnost duševních onemocnění. Jistě vás potěší i fakt, že omega-3 mastné kyseliny přispívají k jemnější a pružnější struktuře pokožky, zatímco současně s tím eliminují tvorbu vrásek.

Zacvičte si. Na sportu vůbec nesejde

Další báječnou metodou, jak přestat vidět svět v těch nejčernějších barvách, je fyzický pohyb. Ten svede zázraky! Už po 15 minutách nějaké aktivity se váš mozek doslova zaplaví šťastnými hormony, které stabilizují náladu i energetickou hladinu. Je jedno, jestli se projedete na kole, proběhnete v lese, vyrazíte na delší procházku nebo si doma zatančíte. Funguje totiž úplně všechno, takže výběr disciplíny záleží jen a jen na vás!





Celkem 0 komentářů

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat