Prostreno.cz

Epsomská sůl umí léčit záněty a nepříjemné plísně

Univerzální ve všech směrech. taková je epsomská sůl. Vynikající projímadlo, pomocník při zažívání, a dokonce i báječný kosmetický poradce. Jak lze tento zázrak použít na zahradě, v koupelně nebo v rámci zkrášlujících procedur?

Chemicky je epsomská sůl síran hořečnatý, který se rozkládá ve vodě za vzniku hořčíkových a sulfátových iontů. Tyto ionty hořčíku procházejí vrstvami kůže a vstupují přímo do krevního oběhu. Proto se epsomská sůl používá v medicíně k léčbě nízké hladiny hořčíku nebo při problémech gastrointestinálního traktu. Její účinky však znají i zahradníci nebo kuchaři, kteří se starají o své nádobí. Co se však týče zdravotních a zkrášlujících účinků, nemá epsomská sůl konkurenci. Tohle provede i s vaším tělem a psychikou!

Ulevuje od napjatých svalů

Relaxační koupel s nohama ponořenýma do vody s epsomskou solí je tak báječná! Ulevuje od bolestí nohou i svalů, „mírní“ modřiny. A to všechno má na svědomí právě hořčík. Čerpejte z jeho výhod i vy! Ponořte nohy do vany s teplou vodou a do lázně přidejte 50 gramů na litr epsomské soli. Odpočívejte po dobu 30 až 40 minut. (Jenom pozor, ponoření nohou do slané vody nemusí být vhodné, jestliže máte otevřené rány nebo puchýře.)

Snižuje stres a zjemňuje pokožku

Pokožka snadno vstřebává hořčík a obnovuje elektrolytickou rovnováhu v buňkách. Tato změna v rovnováze má přímý účinek na svaly, mozek i hormony. Tyto hormony mohou mít řadu funkcí, jako je odstraňování volných radikálů, aktivace iontových kanálů a podobně. Proto je vhodné přidávat dva šálky epsomské soli do horké vodní lázně dvakrát nebo třikrát týdně. Zbavíte se stresu!

Patří k výborným laxativům

Pokud často nespíte kvůli žaludečním křečím, nebo neznáte pojem „pravidelná stolice“, jste na správné adrese. Při vnitřním užívání epsomské soli se zbavíte křečí a co víc, sůl zvyšuje obsah soli ve střevech a vyplavuje zbytky z toho tlustého (pokud se užívá ve správném množství). Budete tedy zdravější a o něco málo lehčí! Chcete-li recept, tady je!

Přidejte čajovou lžičku soli epsomské soli do sklenice s vodou (200 ml) a přidejte pár kapek citronové šťávy. Pro větší a rychlejší pročišťující účinek vodu mírně zahřejte.

Léčí plísně, záněty i ekzémy

Na koupališti chodíte zásadně bez bot, a proto si teď zoufáte, že vaši nohy „potkala“ nějaká infekce nebo plíseň? Namočte postiženou oblast do horké vody se zmíněnou solí a pobuďte v ní aspoň 20 minut. Takto každý den opakujte do zlepšení stavu.

Posiluje vlasy a zvyšuje jejich objem

Zplihlé, tenké či snad mastné vlasy? Epsomská sůl je váš spasitel! Chcete-li odstranit přebytečný maz nebo obecně zlepšit stav svých vlasů, přidejte tři čajové lžičky soli do jedné dávky šamponu, který právě používáte. Aplikujte na vlasy, promněte, nechte 2 minuty působit a umyjte. (Provádějte minimálně jednou týdně.)

Je báječná jako peeling

Podle jisté studie provedené dobrovolníky v roce 2005 se drsnost kůže významně snižuje hned po první aplikaci epsomské soli. Zbavuje totiž pokožku odumřelých kožních buněk. Stačí smíchat sůl se sprchovým gelem, vytvořit peeling a obrousit jím drsné lokty, paty a další oblasti, které potřebují vrátit ztracenou krásu a hebkost. A co dalšího epsomská sůl umí?

Zvyšuje plodnost půdy a urychluje růst rostlin, čistí zanešené pračky, působí proti zahradním škůdcům, čistí koupelnové dlaždice, dodává potřebnou výživu půdě a zároveň patří k nejlevnějším deodorantům. (Rozmíchaná v trošce vody lze použít jako antiperspirant.)






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat