Prostreno.cz

Nejvíce kontaminované druhy ovoce a zeleniny

Jíte pravidelně jahody, jablka, nektarinky, broskve nebo okurky? Pokud tyhle dobroty pocházejí z obchodu, obsahují poměrně dost pesticidů a dalších škodlivých chemických látek. Tedy alespoň tak to vnímají vědci, kteří si na šťavnatou nabídku pořádně posvítili!

Často si v obchodě kupujete různé druhy ovoce a zeleniny? V tom případě byste určitě měli vědět, že s těmito plody si domů nenosíte jen vitaminy a dobrý pocit, že žijete zdravě. Odborníci teď totiž přišli s varováním, že množství pesticidů na jejich povrchu už dávno překročilo hranice únosnosti! Kde číhají největší rizika?

Opatrnosti není nikdy dost

Ještě nedávno byla za pořádnou ohrožující hrozbu považována jablka. Američtí specialisté z Tennesseeské univerzity v čele s profesorkou Sandriou Godwin dokonce šokovali tvrzením, že mohou mít prsty v tom nejhorším možném scénáři, protože jejich konzumace v krajních případech způsobuje smrt. Jak to?!

Koktejl škodlivin, který má následky

Kromě velkého množství chemických látek bychom prý na jejich slupce nalezli i škodlivé patogeny a mikroorganismy, které dokážou vyvolat horečky, průjmy, záněty močových cest, selhání ledvin nebo různá infekční onemocnění. Pokud vás tato informace vyděsila, je nutno upozornit na to, že šťavnatá jablíčka v žebříčku závadnosti už „propadla“ na druhé místo. Je to úleva? Moc ne, protože ani stávající vítěz vás rozhodně nepotěší…

Když je jídlo zlem

Podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv i tamního ministerstva zemědělství jsou v současné době celosvětově nejvíce kontaminovanou potravinou jahody. Vědci totiž na celých 98 % zkoumaných vzorcích objevili minimálně jeden pesticid, ovšem výjimkou nebyly ani kusy, které jich na sobě měly rovnou 17. Za ostatní nebezpečné druhy pak experti označují zmíněná jablka, nektarinky, broskve a hroznové víno. Děsivý seznam škodlivých plodů pak pokračuje celerem, třešněmi, špenátem, rajčaty, paprikami a okurkami – a to přesně v tomto pořadí. Kolik těchto druhů si pravidelně odnášíte z obchodu vy?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat