Prostreno.cz

Ovoce z lesa posilující mozek

Chystáte se do lesa na sběr drobného ovoce, pro který má slovenština krásné pojmenování čučoriedka? Pak děláte jedině dobře! Borůvka může pomoci zvýšit výkon vašeho mozku! A které další letní dobroty mají stejnou schopnost?

Správné potraviny pomáhají využívat mozek na maximum. Čím víc je tenhle orgán aktivní, tím víc je povzbuzován k růstu nových buněk, vytváření nových spojení a vylepšování funkcí pro řešení problémů a paměti. Právě z tohoto důvodu odborníci doporučují pít hodně vody a konzumovat hlavně čerstvé potraviny, které jsou co nejblíže přirozenému stavu, což je v dnešní době docela problém. Mnoho potravin se totiž geneticky modifikuje, takže nejsou tak výživné jako organické přírodní potraviny. A ještě hůř, mohou být nebezpečné pro lidské zdraví. Proto si vyhlédněte odlehlejší místo a plňte košík, co hrdlo ráčí!

Potraviny, které posilují mozek

Výzkumy naznačují, že borůvky mají schopnost zlepšovat paměť a udržovat mozek „mladý“. Mohou také pomoci zlepšit rovnováhu a koordinaci. Tyhle bobule jsou bohaté na antioxidanty, které chrání mozkové buňky před oxidací a poškozením volnými radikály. To znamená, že antioxidanty mohou zpomalit stárnutí mozku a předcházet onemocnění, zatímco podporují růst zdravých mozkových buněk. K dobrotám, které mají stejnou schopnost, patří ještě ostružiny, červené hrozny, jahody, maliny, brusinky a goji (kustovnice čínská).

V pozitivním slova smyslu se hovoří ještě o acai berry (euterpe brazilská), superpotravině, která má ještě více antioxidantů než jiné bobule. Navíc obsahuje mastné kyseliny a vykazuje poměrně slušný obsah bílkovin. Jelikož jsou esenciální mastné kyseliny nezbytné pro maximální výkon mozku, studie prokazují, že nic nezkazíte ani konzumací mořských řas a ořechů.

Jak být výkonnější?

Právě ořechy, zejména ty vlašské, úspěšně „krmí“ mozek tím, že udržují tepny čisté a zvyšují hladinu serotoninu. (Serotonin je neurotransmiter, který řídí spánek, ovlivňuje paměť a další neurologické procesy.) Pokud oříšky nepatří k vašim oblíbeným, spolehnout se můžete ještě na nezpracovaný organický olivový, kokosový nebo konopný olej, přičemž se doporučuje jedna až dvě polévkové lžíce denně. A tušili jste, že mozek funguje na plné obrátky i díky tělesné očistě?

Vylučováním toxických chemikálií a těžkých kovů, kterými je organismus zatěžován, se můžete zbavit nebezpečných volných radikálů, které mohou přispět k nemoci a zhoršení mozkových funkcí. Podle vědců však zdraví mozkové tkáně negativně ovlivňuje i časté telefonování, tak na to myslete, až se zase „zaseknete“ u rozebírání oblíbených seriálů. Nechte síť sítí a běžte s „tím druhým“ na drátě radši na kávu.

Zdroj: www.mayoclinic.org, www.healthline.com





Celkem 2 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat