Prostreno.cz

Různá barva banánů přináší různé zdravotní výhody

Není banán jako banán? Přesně tak. Ten nezralý je vhodný pro diabetiky, protože vykazuje hodně nízký glykemický index. Naopak skoro přezrálý a měkký kus umí nejlépe a nejrychleji zahnat špatnou náladu! Jak to?

O banánech je známo, že mají příznivý vliv na zdraví. Taky aby ne, když obsahují široké spektrum vitaminů, minerálů a dalších prospěšných živin, které lidský organismus vítá všemi deseti. Tropický drahokam se rovněž může pochlubit tím, že tlumí premenstruační syndrom, funguje jako prevence žaludečních vředů a zvyšuje energetickou hladinu. Víte ale, že co jeho barva, to jiné vlastnosti?

Zelená – nezralá? Něco pro diabetiky

Američtí vědci na základě své nejnovější studie došli k závěru, že není banán jako banán. Podle nich každý pigment, barva i samotná konzistence sladkého plodu přichází se svými zřetelnými výhodami. Pokud v obchodě narazíte na zelené a tvrdší kusy, co potřebují u vás doma ještě „dojít“, berte je všema deseti. Ty totiž podle expertů vykazují nízký glykemický index, proto jsou vhodné pro všechny, kteří věnují zvýšenou pozornost cukru – tedy diabetici, popřípadě dietáři. Přesně tento ovocný sortiment také zaručí oproti zralejším kolegům výrazně delší pocit sytosti.

Klasika v podobě žluté, zdravotní terno

Někde mezi nezralým a přezrálým banánem se nachází ten, který na omak není ani moc tvrdý, ani moc měkký – zkrátka tak akorát. V jakési obvyklé normě je i jeho žlutá barva. Jinými slovy – takového fešáka si nosíme domů asi nejčastěji. Co je jeho předností? Odborníci se domnívají, že skutečně vysoký podíl antioxidantů. Tyto látky zabraňují poškození buněk DNA škodlivými volnými radikály, neutralizují nahromaděné toxiny v organismu, chrání srdce, posilují imunitní systém a zpomalují proces biologického stárnutí.

Nahnědlý měkkýš? Ten zlepšuje náladu

Obvykle se plodům schovaným v hnědém kabátku vyhýbáte? Zkuste jim protentokrát dát šanci, i když budí dojem, že mají dávno „po sezoně“. Tyto banány mají totiž jedno skryté tajemství. Vynikají opravdu velkým množstvím tryptofanu, čímž převyšují své hezčí přátele z teplých krajin. Jen na vysvětlenou, onu zmíněnou sloučeninu, tedy tryptofan, tělo využívá k produkci hormonu štěstí – serotoninu. Už po pár soustech tedy máte o dobrou náladu a bezbřehý optimismus postaráno!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat