Prostreno.cz

Přeslička rolní se hodí na vyrážky

Padají vám vlasy způsobem, který už se ani při nejlepší vůli nedá nazvat normálním? O důvod víc, proč si jít nasbírat přesličku. Ta vám ale pomůže i jinak – léčí různé infekce, čistí cévy a urychluje hojení ran.

Není plevel jako plevel? Přesně tak! Vezměme si třeba takovou přesličku rolní. Tu spousta lidí vnímá jako bujně rostoucí a neužitečnou rostlinu, přitom má zajímavé léčivé schopnosti. Které? To vám ihned prozradíme. A pokud vás nadchnou, poradíme vám, kam pro tuto bylinku můžete právě teď vyrazit!

Kudy k cíli? Směr pole a svahy

Přeslička roste (jako ten zmíněný plevel) na vlhkých stanovištích, zejména pak na polích, u cest a při okrajích lesů. Klidně ji potkáte také na svazích, zapomenutých oraništích nebo železničních náspech, a to od nížin až do podhůří. Období jejího sběru probíhá od června až do září. Soustřeďte se hlavně na nať, která se suší na vzdušném místě, popřípadě v umělých podmínkách při teplotě do 50 stupňů Celsia. Důležitá informace – proces dehydratace za žádných okolností neuspěchejte, protože pokud není přeslička dobře vysušená, snadno plesniví. A jaké má účinky na lidské zdraví?

Spása nejen při ledvinových kamenech

O přesličce je známo, že má močopudné vlastnosti, které mohou mít velký význam při zánětech močových cest i onemocnění jater či ledvinových kamenech. Nedá se jí upřít ani to, že povzbuzuje vznik červených krvinek a hemoglobinu. Rovněž vytváří příznivé podmínky pro bezproblémovou menstruaci, podporuje látkovou přeměnu a léčí různé infekce. Je to všechno? Tak to ani náhodou…

Čistička cév i urychlovač hojení ran

Podceňovaná přeslička má další zajímavou schopnost – dokáže pročistit cévní soustavu od nahromaděných škodlivých látek, čímž předchází kornatění tepen. Také zlepšuje hormonální aktivitu a ztěžuje ukládání tuků v těle. Účinná je ale i při revmatismu a poruchách zraku. Rostlinku typického vzezření můžete ve formě nálevu využít i na obtížně se hojící rány, kožní vyrážky, nebo při nadměrném vypadávání vlasů.

Zdroj: www.firstaid.com, www.herbslife.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat