Prostreno.cz

Chuť potravin má velký vliv na vaše zdraví

V dnešní uspěchané době a velmi rychlému životnímu tempu se stále více z nás navrací zpět ke kořenům, nebo chcete-li k pramenům. Tradiční čínská medicína se věnuje našemu tělu komplexně. Tzn. neřeší pouze důsledek, ale cíleně se zaměřuje na příčinu. Funguje na dokonalé znalosti všech orgánových drah v našem organismu. Z pohledu tradiční čínské medicíny je také velice důležité správné stravování a využití důležitých potravin z hlediska jejich účinků na zdraví.

Čínská dietetika rozlišuje u pokrmů pět chutí a účinků, podle kterých jsou pokrmy doporučovány na posílení různých funkcí v těle. Zatímco ve vyspělých civilizacích někteří lidé před každým jídlem propočítávají, kolik strava dodá energie, dokonce i jak dlouho budou muset vyvíjet sportovní aktivity, aby přijatou energii spálili, na Východě se naopak poručuje konzumace vysoce energeticky hodnotných jídel.

Vysvětlení je snadné: ve východních učeních se potraviny neposuzují podle množství jejich jednotlivých součástí jako jsou kalorie, tuky, a vitaminy, ale na základě jejich kvality, jež se vyjadřuje energií čchi, která nemá s kaloriemi nic společného.

Zejména pro lidi, kteří bojují s nadváhou je nejlepší zapomenout na kalorie a s nimi spojené úmorné a stresující přepočítávání energie pokrmu. Vhodné je naopak přijímat dostatek přirozených zdravých potravin s vysokou čchi energií. Dlouhodobé stravování podle uvedeného návodu zajistí zdravé tělo i hmotnost, a ještě také gurmánský zážitek s klidnou myslí. A co jednotlivé chutě znamenají a jak ovlivňují naše tělo?

Ostrá chuť

Rozptyluje, podporuje oběh, působí potopudně.  Zvlhčuje ledviny, pokud užijeme malou dávku tonifikujeme plíce. Rozhýbává, má tendenci zvedat energie vzhůru a směrem ven na periferie těla. Pokud jí doprovodíme teplou chutí, bude pak ještě podporovat oběh krve, ohřívat a působit proti stagnacím.

Kyselá chuť

Smršťuje a stahuje tkáně, snižuje výtoky a stahuje póry, pomáhá proti nadměrnému pocení. Působí proti úniku a ztrátě energie. Užívá se v situacích, kdy dochází k nežádoucímu uniku, výtoku, např. u inkontinence, pomočování u dětí, samovolného výronu ejakulátu, gynekologických výtoků a krvácení.

Hořká chuť

Vysušuje, zpevňuje, způsobuje pokles. Vysouší a zároveň má laxativní efekt, tzn. Pomáhá při vyprazdňování stolice a vysušuje vlhkost. Rozptyluje a osvěžuje horko, pomáhá pročistit organismus. Je známá svým silně stahovacím účinkem směrem dolů.

Sladká chuť

Zpomaluje, harmonizuje, podporuje vzestup, doplňuje, tonizuje, vyživuje, a to zejména oslabenou slezinu a žaludek. Zároveň však hydratuje a podporuje vznik vlhkosti. Je charakteristická pro obilniny, je to chuť vařené rýže. Uvolňuje játra, také může působit potopudně. Je velkou podporou pro energii srdce. Tlumí křeče a bolesti, uvolňuje zpomaluje trávení.

Slaná chuť

Změkčuje, zohebňuje a způsobuje vytékání směrem dolů a směrem dovnitř. Má laxativní efekt, rozpouští, změkčuje a uvolňuje tvrdou stolici v případě suchosti střev. Zvlhčuje ledviny a, je-li užita v malé dávce, tonifikuje plíce. Rozpouští akumulace tvrdého, nádory, shluky, strumu.

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth.com





Celkem 2 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat