Prostreno.cz

I v jablečném džusu se může objevit jedovatý arsen

Většina rodičů dělá vše, co je v jejich silách, aby omezili množství chemie v potravinách, které podávají dětem. Pokud k nim patříte, jistě vás vykolejí informace, že v jablečném džusu se může objevit arsen! Jak je něco takového možné? A dáváte svým dětem jedovatý džus?

Jablečný mošt (šťáva) je velice blahodárným nápojem, o níž odborníci z University of Glasgow tvrdí, že velice zdatně nahrazuje veškeré lékaře. Podle nich šťáva z jablek obsahuje vysoké množství fenolických látek, které v těle člověka fungují jako antioxidanty.

Tyto sloučeniny omezují vliv volných radikálů poškozujících buňky a tkáně. Jedná se tedy o velmi zdravý nápoj, který je doporučován dospělým i dětem. Ovšem evidentně není od věci říct, že za zdravý nápoj je považovaný ten v bio kvalitě, ideálně připravený doma, tedy pod osobním dohledem pěstitelů, farmářů i konečných spotřebitelů. Džusu z obchodu se totiž nedá tak úplně věřit…

Přísada, o kterou nikdo nestojí

St. Petersburg Times, což je anglicky psaný novinový týdeník mimo jiné vydávaný na americké Floridě, se odvolává na vlastní studii, která je přinejmenším šokující. Noviny totiž oslovily nezávislou laboratoř třetí strany, která provedla objektivní testy, během nichž bylo vyšetřeno 18 vzorků jablečné šťávy. Jestli jste doteď žili v domnění, že jablečná šťáva je pro vaše děti zdravá, bohužel tomu tak v mnoha případech není.

Více než jedna čtvrtina testovaných značek jablečných šťáv vykázala větší či menší hladiny arsenu. Jednalo se o koncentrace, které jsou podle odborníků dostatečně vysoké, aby odůvodňovaly oficiální hodnocení „úrovně znepokojení“. Však také americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv pro arsen výhružně zvedl prst a nařídil ukončení distribuce především méně známých firem, které dodávaly jablečný džus do tamních škol a podobných organizací.

Bio nebio. Jen planá slova výrobců?

Pokud máte pocit, že vám se nic takového nemůže stát, protože nakupujete pouze džus z organicky pěstovaných jablek, o kterých se tvrdí, že nejsou chemicky ošetřena, jste na omylu. Jeden z odebraných vzorků džusu s názvem Apple & Eve, který měl být organický, obsahoval jednu z nejvyšších úrovní arsenu ze všech 18 vzorků!

Zatímco se tyto zprávy v rámci veřejnosti mohou jevit jako šokující, přírodní, zdravotní a vědecké komunity překvapeny nejsou. Ve skutečnosti před arsenem varují veřejnost již po mnoho let. Máte se i vy bát?

Jed, který se v těle hromadí

Arsen je přirozeně se vyskytující metaloidní prvek běžně používaný v pesticidech a herbicidech, jakož i při konzervaci dřeva a při výrobě četných kovových slitin. Je to také jeden z nejnebezpečnějších jedů známých člověku, přičemž zatím nebyla stanovena „bezpečná“ úroveň expozice.





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat