Prostreno.cz

Nejlepší druhy ryb pro vaše tělo

Ačkoli většina domácností má na svém stole o Vánocích kapra, během roku už takovou pozornost rybám nevěnujeme, a to je velká škoda. Ryby obsahují důležité mastné kyseliny omega-3 a omega-6, a navíc jsou plné bílkovin. Na ryby bychom neměli nechat dopustit po celý rok, vždyť středomořská strava je považována za tu nejzdravější. A jak často jíte ryby vy? Poradíme vám, po jakém druhu zaručeně sáhnout!

Tak schválně víte, kde je ve vašem okolí rybárna? Je nejvyšší čas se po ní porozhlédnout, možná vás překvapí velkým výběrem ryb, a navíc většinou za lepší cenu než ve velkých supermarketech. Další výhodou je nabídka čerstvých ryb, kdežto v supermarketu se většinou musíme spokojit s mraženou verzí.

A po jaké rybě sáhnout? Máme pro vás hned několik TOP druhů, které byste si neměli nechat ujít.

Oblíbený losos

Losos je považovan za jednu z nejlepších ryb, je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, selen, draslík, fosfor, vitamin B12, niacin, vitamin B6 a bílkoviny. Obsahuje také mírné množství riboflavinu, kyseliny pantothenové, hořčíku, mědi, zinku a sodíku. Mnozí něco namítají pro jeho kalorickou hodnotu, ale při konzumaci v přiměřeném množství je výčet živin mnohem vyšší než pár kalorií navíc.

Losos je důležitý pro naše zdraví tím, že přispívá ke snížení krevního tlaku, zlepšuje hladinu cholesterolu a posiluje imunitní systém.

Tip: Losos patří sice k dražším druhům ryb, ale pokud zamíříte do rybárny, můžete tam najít i odřezky z lososa, jsou to de facto zbytky, které zůstávají po filetování. Nebojte se, nejsou to hlavy ani ploutve, jsou to kusy páteře lososa, na kterém je ještě dost skvělého masa za bezkonkurenční cenu. Sice nebudete mít lososový steak, ale takové rizoto s lososa, také není od věci.

Sleď

Navzdory vysoké hodnotě kalorií tato malá chutná ryba dodává více než 115 % denní potřeby selenu, stejně jako má velmi vysoké hladiny omega-3 mastných kyselin, vitaminu D, vitaminu B12 , bílkovin a sodíku. Navíc jsou zde i mírně hladiny vitaminu A, riboflavinu, fosforu, vápníku, železa a mědi.

Konzumace sleďů přispívá ke snížení cholesterolu, prevenci kardiovaskulárních chorob, zlepšuje funkci nervového systému a snižuje riziko vzniku chronických onemocnění. Různé přítomné minerály mohou pomoci zvýšit kostní minerální hustotu, zatímco vitamin A může být přínosný pro vaše oči.

Makrela

Makrela je u nás velmi populární rybkou, je bohatá na selen, hořčík, vápník a draslík, stejně jako na vitamin B12 a vitamin D. V těchto rybách je také dobrý podíl bílkovin.

Pravidelná konzumace makrel je spojena se zlepšením krevního oběhu, snížením rizika rakoviny a zlepšením imunitního systému. Proteiny přítomné v této rybě mohou také pomoci urychlit metabolismus, a tím napomáhat při redukci hmotnosti.

Pstruh duhový

Jediný filet pstruha duhového může poskytnout více než 60 % vaší denní potřeby bílkovin, stejně jako téměř 150 % vašeho příjmu vitaminu B12. Obsahuje také vysoké hladiny vitaminu B6, niacinu, fosforu, draslíku a selenu.

Pstruh duhový je jednou z nejlepších ryb, přispívá ke snížení krevního tlaku, zlepšení růstu a vývoje, optimalizuje funkce imunitního systému. Přítomný selen také působí jako silný antioxidant v těle, zatímco omega-3 mastné kyseliny v této rybě pomáhají vyvážit cholesterol a eliminovat zánětlivé stavy.

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat