Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Potraviny pro zdravá střeva. Co je dobré jíst pravidelně

30. 6. 2018 | Zdraví a diety

Jak jste na tom s konzumací jogurtů, podmáslí nebo kysaného zelí? Věděli jste, že tato probiotika prospívají vašemu trávení a zároveň značně posilují imunitní systém organismu? Tak na ně pro své vlastní dobro nezapomínejte…

Probiotika. Co jsou vlastně zač? Zjednodušeně by se dalo říct, že jde o přátelské bakterie, které napomáhají nejen trávení, ale zlepšují i celkovou obranyschopnost těla. Usídlují se na stěnách tlustého střeva, kde produkují kyselinu mléčnou a další organické kyseliny, čímž chrání střevní sliznici před nákazami škodlivých bakteriálních kmenů. Stačí vám tento stručný výklad? Pokud ano, hned se vrhneme na seznam probiotických potravin a nápojů, které byste si z obchodu měli nosit častěji. Co vám odborníci vřele doporučují?

Podmáslí, nízkokalorická dobrota

Jak chutná podmáslí, to ví asi každý. O poznání méně jedinců už ale tuší, že tímto termínem se označuje zbytková tekutina při procesu stloukání másla. Zde je nutno upozornit, že pouze to tradiční vám poskytne poctivou dávku probiotik, navíc je nízkokalorické, což ocení hlavně dietáři. Z tohoto nápoje načerpáte také celou řadu vitaminů a minerálů. Uměle vyrobené podmáslí jakožto náhražka se takovými vlastnostmi rozhodně chlubit nemůže.

Kysané zelí, podceňované léčivo

Věřili byste tomu, že kysané zelí je jedno z nejstarších jídel, přičemž naši předci ho do sebe hrnuli „horem dolem“? Zřejmě moc dobře věděli, že je neuvěřitelně prospěšným pokrmem i všestrannou přílohou. Kromě značných probiotických schopností je kyselé zelí rovněž hodně bohatým zdrojem vlákniny a cenných látek. Až se po něm budete poohlížet v obchodě, vždy preferujte nepasterizovaný výrobek. Pasterizací se totiž drtivá většina „hodných“ bakterií a živých kultur bohužel ničí.

Jogurt? To je základ

Jogurt na našem seznamu pochopitelně nesmí chybět, protože je jedním z nejlepších probiotických pomocníků. Tedy za předpokladu, že si domů z obchodu přinesete ten, který obsahuje živé probiotické kultury, což rozhodně nejsou všechny. Jeho pravidelná konzumace prospěje nejen vašemu trávení, pomůže totiž zlepšit i celkový stav kostí. Podle odborníků jogurt dokonce přispívá k regulaci krevního tlaku.

Chrápání nebo limonády. Co vše může zvyšovat riziko demence

Rýže s oříšky

Rýže s oříšky

20 hlasů
40min 529 kJ 85 Kč

Nejčtenější články

Tip na oběd

Telecí s houbami

11 hlasů
50min 521kJ 225 Kč

Telecí plátky s houbovou omáčkou.

Platýs na másle

4 hlasy
30min 1039kJ 240 Kč

Pokrm připravíte během 30 minut.