Prostreno.cz

Se solí to opravdu přeháníme

Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek. Pokud je řeč o omezené konzumaci soli, tak to platí dvojnásobně. Když to prý s tímto ochucovadlem lidstvo konečně přestane přehánět, zachrání to stovky tisíc životů!

Že se rafinovanému cukru přezdívá „bílé zlo“, to už dnes asi nikoho nepřekvapí. Jenže co taková sůl? I ta může napáchat škody, které si lidský organismus za rámeček rozhodně nedá. Tedy pochopitelně za předpokladu, že se to s její konzumací dosti přehání, což je typický znak moderní doby. Proč bychom si všichni měli sáhnout do svědomí i vlastní slánky? Tak na to mají odborníci jasný názor. Přiměje jejich tvrzení ke změně stravování i vás?

Ochucovadlo, co možná vůbec není nad zlato

Američtí vědci působící na Kalifornské univerzitě na základě své studie tvrdí, že tamní dospělý člověk spořádá každý den 3600 mg sodíku (1 gram soli je 460 mg sodíku). Připadá vám to málo? Vzhledem k tomu, že doporučovaná denní dávka sodíku činí 1600 mg, tak ani ne. Pokud se ptáte, jak je to u nás, tak je situace hodně podobná. Z expertních odhadů totiž vyplývá, že Češi bezpečný „solný limit“, překračují až trojnásobně. Proč je to hodně špatně?

Risk v podobě selhání organismu? Ano

Výše zmínění specialisté si dlouhodobý a nadměrný přísun tolik zneužívaného ochucovadla spojují s celou řadou vážných potíží, zejména poruchami jater a ledvin. Podle nich se však nejeden vyznavač soli potýká i s vysokým krevním tlakem, odvápněním kostí, kožními vyrážkami, poruchou látkové výměny nebo revmatismem. Častým důsledkem je prý i selhání organismu – a to už jde vážně do tuhého.

Kam až tohle zajde?

Experti z Kalifornské univerzity se proto zamysleli nad tím, jak by to vypadlo, kdyby se lidé začali se solí držet při zemi. Zlepšila by se průměrná životnost? Byli by všichni v lepší kondici i náladě? Na základě této „otázky do pranice“ vědci vytvořili unikátní počítačovou simulaci, která předpověděla, jak by populační stravování bez nadměrného příjmu sodíku změnilo svět. Co přinesly výsledky?

Tenčí černé kroniky i důvod k oslavě

Počítač vypočítal, že kdyby to tak opravdu bylo a každý z nás si dal říct, v příštích letech by se zachránilo něco kolem 600 tisíc životů po celém světě, protože riziko úmrtí v důsledku vysokého krevního tlaku a kardiovaskulárních chorob by se dramaticky snížilo. No vida, to je velký důvod k zamyšlení, viďte…?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat