Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Dopřejte si pravidelně kefír. Lze ho vyrobit i bez mléka

Kristýna Vágnerová více informací

Pořád ještě nechápe, že je z ní máma...A ani si nemyslí, že ji ten pocit opustí :) Ujídá malé Lucince a pak láteří nad váhou. Nadšeně testuje všechny dobroty, co do redakce dorazí.

Zobrazit další články autorky

11. 7. 2018 | Zdraví a diety

Kefír je fermentovaný výrobek, jedna z nejvýznamnějších probiotických potravin s neuvěřitelně léčivými účinky při poškození střevní sliznice a mikroflóry. Dopřáváte si ho pravidelně? Od dnešního dne byste měli, zvlášť pokud vás trápí například alergie!

Odkud se kefír vlastně vzal? Jeho název pochází z tureckého „keif“, což znamená „dobrý pocit“. A přesně ten kefír přináší. Mimochodem, po celá staletí se v evropském a asijském lidovém léčitelství považoval za nápoj dlouhověkosti. Obsahuje vysoký množství vitaminu B12 a další vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, vitamin K2, enzymy a probiotika.

Kefír? I bez mléka, a to z kokosu!

Vyrábí se zakysáním mléka, ovšem nejen toho kravského, ale i kokosového. Ten, stejně jako cukrový z cukrové vody nebo kokosové tekutiny, neobsahuje žádnou laktózu. Základní princip kefíru je přitom stejný, přidávají se kefírová zrna, což jsou kvasinkové kmeny startující fermentaci. Všechny typy kefíru jsou pak podobné kombuše (lehce perlivý fermentovaný nápoj vzniklý z oslazeného černého nebo zeleného čaje). A jaké že má kefír účinky?

Detoxikace organismu

Málokdo ví, že pravidelný přísun kefíru pomáhá s detoxikací organismu, a to díky přítomnosti mutagenů, což jsou látky, které podle vědců mohou dokonce změnit DNA. Takže, do dna!

Posílení kostí

Přísun kefíru posiluje kosti a může snížit riziko vzniku osteoporózy. Vědecké rozbory zároveň prokázaly, že kefír obsahuje vitaminy D a K2 a zvyšuje vstřebávání minerálů vápníku a hořčíku.

Skálopevná imunita

Pokud byste si měli vybrat mezi antibiotiky a probiotiky, která položka by vám byla sympatičtější? Odpověď je asi jasná. Jenže, jak se právě kefír může rovnat s ATB? Jednoduše. Vědci z irské univerzity College Cork srovnávali při pokusech se zvířaty probiotické přípravky s běžnými antibiotiky. Zjistili, že konzumenti kefíru jsou významně chráněni proti infekci – srovnatelně s antibiotiky! Zvažte to, až vás příště přepadne nějaký ten bacil!

Zdraví střev

Kefír bohatý na Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium bifidum obsahuje značné množství bakterií mléčného kvašení a dalších bakterií prospěšných pro mikroflóru. Vzhledem k vysokým dávkám probiotik, včetně těchto kmenů, kefír pozitivně ovlivňuje syndrom dráždivého trakčníku a snižuje zánět střev.

Potlačení symptomů alergie

Nedávná studie, kterou publikoval odborný magazín Journal of Immunulogy, poukazuje na to, že kefír má pozitivní vliv na alergie a astma. Potlačuje totiž zánětlivé procesy. Proto pokud vás v současnosti trápí nějaké alergické projevy, měli byste příjem kefíru jistojistě navýšit.

Otravných lupů se zbavíte i bez drahých šampónů. Třeba s ...

Vepřové maso s brokolicí

Vepřové maso s brokolicí

12 hlasů
1h a 5min 485 kJ 150 Kč

Nejčtenější články

Tip na večeři

Plněné hovězí plátky

6 hlasů
1h a 35min 389kJ 175 Kč

Hovězí plátky plněné zeleninou a slaninou.

Grilovaný kuřecí špíz

5 hlasů
45min 501kJ 200 Kč

Kuřecí špíz s fíky a petrželovým přelivem.