Prostreno.cz

Kefír lze vyrobit i bez mléka

Kefír je fermentovaný výrobek, jedna z nejvýznamnějších probiotických potravin s neuvěřitelně léčivými účinky při poškození střevní sliznice a mikroflóry. Dopřáváte si ho pravidelně? Od dnešního dne byste měli, zvlášť pokud vás trápí například alergie!

Odkud se kefír vlastně vzal? Jeho název pochází z tureckého „keif“, což znamená „dobrý pocit“. A přesně ten kefír přináší. Mimochodem, po celá staletí se v evropském a asijském lidovém léčitelství považoval za nápoj dlouhověkosti. Obsahuje vysoký množství vitaminu B12 a další vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, vitamin K2, enzymy a probiotika.

Kefír? I bez mléka, a to z kokosu!

Vyrábí se zakysáním mléka, ovšem nejen toho kravského, ale i kokosového. Ten, stejně jako cukrový z cukrové vody nebo kokosové tekutiny, neobsahuje žádnou laktózu. Základní princip kefíru je přitom stejný, přidávají se kefírová zrna, což jsou kvasinkové kmeny startující fermentaci. Všechny typy kefíru jsou pak podobné kombuše (lehce perlivý fermentovaný nápoj vzniklý z oslazeného černého nebo zeleného čaje). A jaké že má kefír účinky?

Detoxikace organismu

Málokdo ví, že pravidelný přísun kefíru pomáhá s detoxikací organismu, a to díky přítomnosti mutagenů, což jsou látky, které podle vědců mohou dokonce změnit DNA. Takže, do dna!

Posílení kostí

Přísun kefíru posiluje kosti a může snížit riziko vzniku osteoporózy. Vědecké rozbory zároveň prokázaly, že kefír obsahuje vitaminy D a K2 a zvyšuje vstřebávání minerálů vápníku a hořčíku.

Skálopevná imunita

Pokud byste si měli vybrat mezi antibiotiky a probiotiky, která položka by vám byla sympatičtější? Odpověď je asi jasná. Jenže, jak se právě kefír může rovnat s ATB? Jednoduše. Vědci z irské univerzity College Cork srovnávali při pokusech se zvířaty probiotické přípravky s běžnými antibiotiky. Zjistili, že konzumenti kefíru jsou významně chráněni proti infekci – srovnatelně s antibiotiky! Zvažte to, až vás příště přepadne nějaký ten bacil!

Zdraví střev

Kefír bohatý na Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium bifidum obsahuje značné množství bakterií mléčného kvašení a dalších bakterií prospěšných pro mikroflóru. Vzhledem k vysokým dávkám probiotik, včetně těchto kmenů, kefír pozitivně ovlivňuje syndrom dráždivého trakčníku a snižuje zánět střev.

Potlačení symptomů alergie

Nedávná studie, kterou publikoval odborný magazín Journal of Immunulogy, poukazuje na to, že kefír má pozitivní vliv na alergie a astma. Potlačuje totiž zánětlivé procesy. Proto pokud vás v současnosti trápí nějaké alergické projevy, měli byste příjem kefíru jistojistě navýšit.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat