Prostreno.cz

Meloun přispívá k prevenci rakoviny prsu

Meloun? I když se trochu pronese, přesto si tento „náklad“ odnášejte z obchodu nejlépe denně. Vždyť vám pomůže při hubnutí, dodá energii a poskytne prevenci před vážnými nemocemi. Navíc prospěje i vaší pleti!

Co si budeme vykládat, meloun patří k létu asi jako slunce, zmrzlina a plavky – prostě neodmyslitelně. Ačkoli ho většina lidí řadí mezi ovoce, jde o druh plodové zeleniny, jejíž název pochází z řečtiny, a dal by se volně přeložit jako „zralé jablko“. Také si na téhle šťavnaté dobrotě ujíždíte? Tak k tomu vám můžeme srdečně gratulovat. Z melounu totiž čerpáte tyto famózní účinky pro zdraví!

Zdravé srdce a pevné kosti? Může být

Plod patřící do čeledi tykvovitých má zajímavé nutriční složení, přičemž hned ze startu si posvítíme na obsažený lykopen. Toto karotenoidní barvivo vědci vnímají jako prostředek, jenž do značné míry přispívá k prevenci rakoviny prsu a osteoporózy. Ovšem tato látka vás prý ochrání i před kardiovaskulárními chorobami, protože reguluje krevní tlak. S tím lykopenu milerád pomůže i přítomný draslík, který se uvnitř červené dužiny ukrývá také. Mimochodem, díky němu tělo lépe absorbuje vápník, tudíž ne nadarmo je tento minerál spojován se silnými a odolnými kostmi.

Rychlejší cesta ke štíhlým křivkám

Meloun je sladký, přesto si s redukcí váhy moc dobře rozumí. To je ale příjemný paradox, že? Celé dietní tajemství spočívá v tom, že tělo obohatí o aminokyselinu zvanou citrulin. Několik nezávislých studií potvrdilo, že tato sloučenina spaluje kalorie, zabraňuje nadměrnému hromadění tělesného tuku, zvyšuje energetickou hladinu a zlepšuje krevní oběh. Tak si klidně ještě kousek dobroty, která pravděpodobně pochází z Afriky, ukrojte. Tato zelenina je také báječně hydratační, jelikož se z 92 % skládá z vody a je přirozeně „light“.

Ostrý zrak, kterému nic neunikne

Ano, čtete správně. Kulatý plod pod zelenou kůrou schovává mimo jiné i parádní zásobárnu betakarotenu, který se v organismu samovolně mění na vitamin A. Je prokázáno, že „áčko“ snižuje pravděpodobnost degenerativních očních onemocnění a předchází šerosleposti. Oceníte ho však i jinak, neboť tenhle vitamin rovněž zlepšuje kvalitu pokožky. Je o něm také známo, že podporuje kondici zubů i slizničních membrán.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat