Prostreno.cz

Nepříjemné návaly při menopauze. Co na ně zabírá?

Příznaky menopauzy a perimenopauzy (příprava na přechod) jsou všechno, jenom ne příjemné. Ženy si přitom stěžují na různé kombinace symptomů, většinu však trápí především návaly horka. Jak se s nimi vypořádat? Zkuste lněný olej či prověřené bylinky!

Udává se, že to, jak žena snáší přechod, závisí na hladině hormonů či životním stylu. Ať už to pravda je či není, každá žena okolo 50. roku života by měla vědět, jak se s klimakteriem vyrovnat. Co třeba s pomocí přírodních prostředků? Tohle jsou některé z nich!

Ploštičník hroznatý

Ploštičník hroznatý (Actaea racemosa), u nás dostupný ve formě kapslí, je rostlina, která je stejně účinná jako farmaceutický estrogen. Výzkumníci, kteří si rozbor jejích možných účinků vzali za úkol, udávají, že „Black Cohosh“, jak se ploštičníku říká za „velkou louží“, působí při prevenci nadměrného pocení.

Lněný olej

Mastné kyseliny, jako jsou ty, které se nacházejí ve lněném oleji, jsou obecně považovány za účinné při snižování symptomů menopauzy. Platí tedy, že i tento olej při pravidelné konzumaci stabilizuje hladinu estrogenů u menopauzálních žen.

Pupalka dvouletá

Oenothera biennis neboli pupalka dvouletá je pro reprodukční zdraví žen nesmírně důležitá. I ona reguluje tvorbu estrogenu, navíc napomáhá klidnému spánku, a to díky vysokému obsahu gama-linolenových kyselin a schopnosti navyšovat produkci prostaglandinů.

Chřestové kapky (tinktura)

Denní podávání chřestových kapek, které vyjdou asi na 130 korun, snižuje počet i závažnost návalů. A to prokazatelně. Poohlédněte se po nich v bylinkářství!

Červený jetel

Červený jetel je bylinkou, o které je známo, že obsahuje vysoké množství fytoestrogenů známých jako isoflavony. Podávaná zevně – na ňadra – prý zvětšuje jejich objem. V první řadě však pomáhá snižovat intenzitu a frekvenci „horkých výbuchů“, které si leckdy nic nezadají se řáděním aktivní sopky.

Ostatní bylinky

Mezi užitečné prostředky při potlačování návalů horka patří i kořen lékořice, Sarsaparilla (přestup pravý), americký keř pastala rozprostřená (k dostání i ve formě kapslí), maliník (malinové listy) či čaj ze šalvěje. Některé ženy navíc zjistily, že také bioflavonoidy, které se nacházejí ve vitaminu C, výrazně snižují frekvenci návalů. Tak za pokus to stojí…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat